Βαθμολογία

Χατζηδάκης: Οριζόντια αύξηση 70€ στους δημόσιους υπαλλήλους

Μέχρι τον Οκτώβριο παρατείνεται η διάρκεια του Market Pass ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας τους άξονες του οικονομικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο όπως δήλωσε υλοποιεί το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Επίσης, ανακοινώθηκε οριζόντια αύξηση 70 ευρώ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Παρουσιάζοντας τα επτά βασικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς είπε ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά.

Φέτος θα έχει κόστος 350 εκατ. ευρώ.

    οριζόντια αύξηση 70 ευρώ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους
    αυξάνεται κατά 20 ευρώ η οικογενειακή παροχή και αφορά το 50% των δημοσίων υπαλλήλων
    αυξηση 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, επιπρόσθετη των άλλων αυξήσεων. Αφορά και τα επιδόματα των ενστόλων και των γιατρών του ΕΣΥ, ερευνητές
    ειδικά για τους ένστολους αύξηση επιδόματος παραμεθορίου στα 130 ευρώ
    αύξηση οικογενειακού επιδόματος σε ένστολους κατά 15 ευρώ. Αφορά έγγαμους ή όσους έχουν τέκνα. Από τους 148.000 ένστολους οι 112.000 είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά
    αναπροσαρμογή μισθολογίου μελών ΔΕΠ με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Δίνεται αναδρομικά από 7 Οκτωβρίου 2022. Μεσοσταθμικά η αύξηση κυμαίνεται στο 10% επιπλέον των υπολοίπων.
    αύξηση δαπανών διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωση

Συνολικά η ενίσχυση στους δημοσίους υπαλλήλους από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024 1,383 δισ. ευρώ μεικτά ή σε ποσοστό 10,5%.

Άρα ένας υπάλληλος θα έχει αυξημένο όφελος 2.084 ευρώ μεικτά αύξηση του εισοδήματος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά και την παράταση του Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο.

Τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια για το Market Pass, πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης τονίζοντας ότι δεν υπάρχει όριο για οικογένειες με έξι παιδιά και πάνω ενώ παραμένει το όριο για τους φιλοξενούμενους. Οι αιτήσεις πάνω στις οποίες θα εξεταστεί η παράταση του Market Pass θα είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις που αφορούν δηλαδή εισοδήματα του 2022.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούν φοροτεχνικοί, λογιστές και πολίτες να κάνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να εξεταστούν οι αιτήσεις. Για να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο θα θεωρήσουμε ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση για την πρώτη φάση θα θεωρήσουμε ότι την έχουν κάνει ήδη. Το σύστημα θα ανοίξει για όσους δεν έκαναν την πρώτη φάση του Market Pass» εξήγησε ο κ. Θεοχάρης κάνοντας λόγο για ωφελούμενα 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη κατ' εκτίμηση.

Όσον αφορά το πότε θα γίνει η επόμενη πληρωμή του Market Pass ο Χάρης Θεοχάρης εξήγησε ότι «για να έχουμε μια σωστή και τακτή πληρωμή - το φυσιολογικό θα ήταν περί τα τέλη Αυγούστου η επόμενη - σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε τα αποτελέσματα των φορολογικών δηλώσεων από την 1η Αυγούστου».

Για το Youth Pass ο κ. Θεοχάρης εξήγησε ότι αφορά όλους όσοι στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18 και 19ο έτος τους. Η ενίσχυση κάθε χρόνο καταβάλλεται σε ψηφιακή κάρτα και ισχύει για δύο χρόνια. Ο μόνος όρος είναι να είναι ο δικαιούχος φορολογικός κάτοικος της χώρας.

Για τη μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη είπε ότι έχει κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Για τη μείωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ για σπίτια που ασφαλίζονται για καταστροφές: Θα αφορά τον ΕΝΦΙΑ των συγκεκριμένων κτισμάτων, θα είναι αναλογική η έκπτωση για το διάστημα που έχει ασφαλιστεί το ακίνητο. Το δημοσιονομικό κόστος είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ. Άμεσα ωφελούμενοι είναι οι ιδιοκτήτες περίπου 1,1 εκατομυρίων κατοικιών από τα 6 εκατ. που μπορεί να ασφαλιστούν.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει και η ρύθμιση που αφορά τα ενοίκια των κτηρίων που νοικιάζει το δημόσιο καθώς θα υπάρχει αναπροσαρμογή με όριο το 3%.

Πηγή: skai.gr