Βαθμολογία

Το 2023 ο πιο ψυχρός Ιούνιος των τελευταίων 14 ετών

Ο Ιούνιος ήταν ασυνήθιστος με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν. Πέρα από τις βροχές και η θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη από τις συνηθισμένες.

Σύμφωνα με το δίκτυο 50 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Ιούνιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκαν χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Για ορισμένες περιοχές ήταν ο ψυχρότερος μήνας για Ιούνιο την τελευταία 14ετία.

Στη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου 1.6°C κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν μεταξύ 16-17 Ιουνίου.

Για τη Θεσσαλία ήταν ο πιο ψυχρός Ιούνιος από το 2010. Για τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, ήταν ο 2ος πιο ψυχρός μήνας από το 2010, και για τη Στερεά Ελλάδα ήταν ο 3ος πιο ψυχρός μήνας τα τελευταία 14 χρόνια. 

Στη Θεσσαλονίκη και οι 30 ημέρες του μήνα ήταν ψυχρότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε 2,3ºC κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Στα Χανιά της Κρήτης σημειώθηκαν 26 ημέρες αρνητικών αποκλίσεων της θερμοκρασίας.

Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -1,0°C, με 18 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι ψυχρότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι περισσότερες ημέρες (οριακά) θετικών αποκλίσεων θερμοκρασίας σημειώθηκαν στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου.

meteo.gr