Στα 10 ευρώ έχει φτάσει να πωλείται η χωριάτικη στις ταβέρνες στην Κρήτη, προκαλώντας την αγανάκτηση των καταναλωτών.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης τονίζει πως την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών πολλά εστιατόρια χρεώνουν το ψωμί και το νερό χωρίς να ενημερώνουν τους πελάτες.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, «Με κάποιον τρόπο έχουν αντικαταστήσει το "κουβερ" με ψωμί και νερό. Σύμφωνα, με την 1/7.5.2007 αγορανομική διάταξη, που ισχύει, από τις 24 Μαΐου 2007, τα κέντρα και τα καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν, στην πελατεία τους, το λεγόμενο ΚΟΥΒΕΡ (σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, οδοντογλυφίδες κ.λπ.).

Σύμφωνα, με τις αγορανομικές διατάξεις, για τα καταστήματα εστίασης, όλα τα προσφερόμενα είδη (ψωμί, ψωμί με βούτυρο, ψωμί με πατέ ελιάς, εμφιαλωμένο νερό, που πολλές φορές, το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή, που καταργήθηκε το κουβέρ, χρεώνονται, αντί του κουβέρ) αναγράφονται, υποχρεωτικά, στους τιμοκαταλόγους, με τις αντίστοιχες τιμές τους.

Ο πελάτης μπορεί να τα παραγγείλει, όπως όλα τα υπόλοιπα είδη. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ενέργεια του καταστηματάρχη να χρεώσει είδη, όπως ψωμί, ψωμί με βούτυρο, εμφιαλωμένο νερό κ.λ.π., που ο πελάτης δεν έχει παραγγείλει, αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας. Οι Καταναλωτές ,πρέπει να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους και να αρνούνται να πληρώσουν κουβέρ ή "μεταλλαγμένο" κουβέρ.

Τετραμελης οικογενεια, για παράδειγμα, με το που θα καθίσει στο τραπέζι αυτόματα έχει χρεωθεί 10 ευρώ για ψωμί και νερό. (2Χ4= 8 συν 2, νερό,ισον 10 ευρώ).

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης αναφέρει ότι δέχεται πολλές καταγγελίες για ακριβές τιμές όπως μια σαλάτα χωριατικη 8 με 10 ευρώ, ωστόσο οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα βάσει τιμοκαταλογου.

Τέλος, καλεί τους καταστηματάρχες εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, να προσέχουν τους καταναλωτές, να τηρούν την υπάρχουσα νομοθεσία, γιατί ο τουρισμός θέλει τη στήριξη όλων μας.

ethnos.gr