Βαθμολογία

«Η εξασφάλιση στέγης για όλους αποτελεί βασικό πυλώνα του κράτους δικαίου»

«Παρά τη θορυβώδη επικοινωνιακή εκστρατεία, αποκαλύπτεται ότι η στεγαστική πολιτική για την ΝΔ, συνιστά μια ακόμη έκφανση κερδοφορίας, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που αντιμετωπίζει την στέγαση των πολιτών ως αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και οικογένειας και ως δικαίωμα αλληλένδετο με την προστασία της κύριας κατοικίας». Τα παραπάνω επισημαίνει σε δήλωσή του, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, τονίζοντας πως η εξασφάλιση στέγης για όλους οφείλει να αποτελεί βασικό πυλώνα του κράτους δικαίου.

Επίσης, ο κ. Κόκκαλης προσθέτει τα εξής: «Υπό την οπτική του καθολικού δικαιώματος στην στέγαση, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, οφείλουν τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα, καταθέτοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ολιστικής αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης, διότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου το 40% του πληθυσμού της βρίσκεται σε δεινή στεγαστική κρίση. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να υπάρξει πρόγραμμα για την εισοδηματική στήριξη των μισθωτών, καθώς η αύξηση των ενοικίων σε συνδυασμό με την μείωση του εισοδήματος, οδηγεί στην αδυναμία στέγασης κυρίως των νέων, οι οποίοι εγκαταλείπουν την πατρική οικία κατά μέσο όρο στα 30 έτη. Είναι αναγκαία επίσης η δημιουργία της Τράπεζας Στέγης, αντίστοιχης με το παράδειγμα της Βιέννης, όπου το 80% των πολιτών της, άρα το σύνολο της μεσαίας τάξης, καλύπτει την στεγαστική ανάγκη μέσω της συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας. Και στην Ελλάδα, πρέπει να συγκροτηθεί μια τράπεζα στέγης, αποτελούμενη από κενά ανεκμετάλλευτα κτίρια του Δημοσίου, των δήμων, της Εκκλησίας, αλλά και από εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών, λειτουργώντας ως «ψηφιακό παρατηρητήριο αποθέματος στέγης”, το οποίο θα λειτουργεί σε κάθε δήμο της χώρας και στην κεντρική δομή του κράτους.

Το στεγαστικό δεν αποτελεί ένα ακόμα θέμα, που απασχολεί προεκλογικά και εν συνεχεία ατονεί, αλλά πρόκειται για ένα θεμελιώδες ζήτημα κράτους δικαίου και πολιτισμένης κοινωνίας, να εξασφαλίζει αξιοπρεπή στέγη και διαβίωση σε όλους».