Ακόμη μια προεδρική θητεία ανοίγεται για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς με βάση τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία αναδεικνύεται μεγάλος νικητής έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Με καταμετρημένο το 97,41% των ψήφων, κερδίζει 52,18% έναντι 47,82% του αντιπάλου του, μεταδίδει το Anadolu. H συμμετοχή έφτασε το 85,15%.

Την ίδια ώρα, αποτελέσματα βγάζει και το πρακτορείο ΑΝΚΑ που θεωρείται ανεξάρτητο. Σύμφωνα μ' αυτό, ο Κιλιτσντάρογλου αρχικά λάμβανε 51,04%, ενώ ο Ερντογάν 48,96%, με καταμετρημένο το 65% των ψηφοδελτίων.

«Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού», είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ενώ αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα. «Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα».

Παρά την έντονη επιθυμία για αλλαγή από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, κουρασμένου από την οικονομική κρίση, τους περιορισμούς στις ελευθερίες και τις υπερεξουσίες μιας προεδρίας που έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, ο 69χρονος αρχηγός του κράτους είχε επικρατήσει με προβάδισμα πέντε μονάδων στον πρώτο γύρο, στις 14 Μαΐου, λαμβάνοντας το 49,5% των ψήφων. Οι οπαδοί του έχουν ξεχυθεί ήδη στους δρόμους για να πανηγυρίσουν και τη σημερινή νίκη, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 5 μ.μ. στην Τουρκία, όπου εκατομμύρια πολίτες προσήλθαν για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους για τα επόμενα 5 χρόνια. Αδιαφιλονίκητο φαβορί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παρατείνει τα 21 χρόνια που βρίσκεται ήδη στην εξουσία. Φαίνεται πως ήταν η Τελευταία ευκαιρία για τον Κεμάλ Κιλιντσντάρολγου, που προσπάθησε εδώ και 13 χρόνια να τον ανατρέψει. «Κλειδί» για το εκλογικό αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, οι αναποφάσιστοι και οι ψηφοφόροι του -ηττημένου στον 1ο γύρο- Σινάν Ογάν.

Με το πρόσωπο του να δείχνει κουρασμένο και με αργό βήμα, ο Ερντογάν ψήφισε το μεσημέρι στη συνοικία Ουσκουντάρ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ο Τούρκος πρόεδρος ψήφισε επευφημούμενος συνοδεία της συζύγου του Εμινέ, στο σχολείο όπου ψηφίζει κάθε φορά και θεωρεί… γούρικο. Κάλεσε ξανά τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, μοίρασε χαρτζιλίκι στα παιδιά και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής.

Με χειροκροτήματα έγινε δεκτός και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, συνοδεία της συζύγου του σε εκλογικό κέντρο της Άγκυρας. Κατήγγειλε ότι οι εκλογές διεξάγονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, λόγω προσπαθειών για εξαπάτηση και ζήτησε να απαλλαγεί η Τουρκία από το αυταρχικό καθεστώς.

Σε κοντέινερ ψήφισαν οι πολίτες στις πληγείσες από τον φονικό σεισμό περιοχές, ενώ περίπου 200.000 πρόσφυγες από τη Συρία έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα ψήφου ως Τούρκοι πολίτες - είναι πιο πιθανό να ψήφισαν Ερντογάν, αφού ο Κιλιτσντάρογλου προκειμένου να προσελκύσει εθνικιστικές ψήφους δεσμεύτηκε να τους εκδιώξει.

euro2day.gr