Βαθμολογία

Κόκκαλης: «Τώρα ήρθε η ώρα της καθημερινότητας…»

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μειώθηκε στις 22 Μαΐου, την επομένη των εκλογών δηλαδή, ο λογαριασμός στο σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο, στο αρτοποιείο ή του ρεύματος; Τα 700.000 νοικοκυριά που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους τα έσωσαν; Οι νέοι, με τη σειρά τους, βρήκαν φτηνά ενοίκια ή ευκαιρίες ιδιοκατοίκησης; Επιστρέφουν στη χώρα μας γιατί έχουν βρει καλές δουλειές; Οι αγρότες γέμισαν τις τσέπες τους; Όχι, κάθε άλλο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες δεν τελείωσαν επειδή η ΝΔ πήρε 40% στις εκλογές. Δεν θα τελείωναν ακόμα κι αν έπαιρνε 60% κι αυτό γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε τα αντιμετώπισε ούτε σκοπεύει να τα αντιμετωπίσει. Στο πρόγραμμά της είτε δεν λέει τίποτα σχετικό είτε όσα λέει προμηνύουν τα χειρότερα για την κοινωνική πλειοψηφία.

«Μα, ο λαός αποφάσισε, υπερψήφισε το πρόγραμμα της ΝΔ και καταψήφισε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», μας λένε και μας ξαναλένε στα τηλεοπτικά πάνελ. Είναι αλήθεια, δηλαδή, ότι οι πολίτες δεν θέλουν αυξήσεις με βάση τον πληθωρισμό, μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, μηδενισμό του στο ψωμί, στο γάλα και στις παιδικές τροφές, δίκαιες και βιώσιμες ρυθμίσεις για να προστατεύσουν τα σπίτια τους ή τράπεζα στέγης για να βρουν οι νέοι μας κατοικίες; Αυτά και πολλά άλλα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κι από δικό μας λάθος στρατηγικής, ωστόσο, δεν συζητήσαμε παρά ελάχιστα για την καθημερινότητα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αναλωνόμενοι στις κυβερνήσεις συνεργασίας και σε θέματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλύσει, όπως το νόμισμα.

Τέλος, όμως, με την εσωστρέφεια, τα λάθη και την κυβερνητική προπαγάνδα που αποπροσανατολίζει. Μπορεί στις 21 Μαΐου να ηττήθηκε η στρατηγική μας, δεν ηττήθηκαν όμως ούτε οι ιδέες ούτε οι προτάσεις μας. Οι πολίτες θέλουν και αυξήσεις μισθών και μειώσεις τιμών και ρυθμίσεις χρεών κι ένα δίκαιο κι αποτελεσματικό κράτος. Κι αφού οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις προτίμησαν να παίξουν το παιχνίδι Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλείται να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να είναι αυτός ο φορέας υλοποίησης πολιτικών που εξασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, με κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίος κι ο πόλεμος σε βάρος μας και προσωπικώς στον Αλέξη Τσίπρα από τα συμφέροντα και τις ελίτ. Εμείς τους εμποδίσαμε το 2015- 2019 να ξεπουλήσουν τη χώρα και να προχωρήσουν στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου σε βάρος των πολλών, εμείς θα τους εμποδίσουμε ξανά από το να έχουν βολικές κυβερνήσεις κι αντιπολιτεύσεις. Είναι το χρέος μας που δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε ανεκπλήρωτο…