Βαθμολογία

Ολοκληρώθηκε η στέψη του Βασιλιά Κάρολου

Ολοκληρώθηκε στέψη του Βασιλιά Καρόλου στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο, με τον ίδιο και τη σύζυγό του Βασίλισσα - πλέον- Καμίλα, να μεταβαίνουν στο Μπάκιγχαμ και να χαιρετούν τα συγκεντρωμένα πλύθη. Η Καμίλα φόρεσε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης, της γιαγιάς της Ελισάβετ και έγινε και επισήμως Βασίλισσα.

Ηδη από το πρωί, 7.30 ώρα Αγγλίας, άνοιξαν οι πύλες του Αββαείου, ενώ λίγη ώρα μετά άρχισαν να καταφτάνουν οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής – μέλη βασιλικών οικογενειών, αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και η βασίλισσα Καμίλα έφθασαν στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ για την τελετή στέψης που ξεκίνησε στις 13:00 ώρα Ελλάδας ενώπιον 2.200 ηγετών από όλο τον κόσμο και άλλων επισήμων. Η άφιξή τους έγινε με την «Diamond Jubilee State Coach», την κλειστή άμαξα που σέρνουν έξι άλογα. Εκατοντάδες στρατιώτες έλαβαν μέρος σε αυτή την πομπή από το Μολ, τη μακρά λεωφόρο που ξεκινά από το Μπάκιγχαμ και φθάνει μέχρι την Τραφάλγκαρ Σκουέαρ. Η πομπή διέσχισε στη συνέχεια το Γουάιτχολ, το τετράγωνο των υπουργείων, προτού φθάσει στο Αββαείο.

Ο πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, συνόδευσε τον παππού του, ως επικεφαλής του αγήματος επί τιμή του βασιλικού ζεύγους, ηλικίας 9-13 ετών. Ο Κάρολος εισήλθε από τη Μεγάλη Δυτική Πόρτα του κτιρίου. Τον συνόδευσαν ο Γουίλιαμ και η Κέιτ, ενώ μπροστά του βρέθηκε η Καμίλα.

Η επίσημη έναρξη της τελετής έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι, Τζάστιν Γουέλμπι, ενώ ξεκίνησε με την αναγνώριση. Ο σεβασμιότατος παρουσίασε τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα.

Ακολούθησε ο Όρκος. Συγκεκριμένα, ο Κάρολος ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο και ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι θα υπερασπίζεται την θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης της Εκκλησίας της Αγγλίας. «Όλα αυτά υπόσχομαι να τα πράξω» απάντησε ο Κάρολος, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού.

Σημειώνεται ότι για την τελετή ο Πρίγκιπας Χάρι έφτασε χωρίς την σύζυγό του Μέγκαν Μάρκλ. Ο γιος του νέου Βασιλιά μπήκε στο Αββαείο με τις ξαδέρφες του πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία, τις κόρες του πρίγκιπα Ανδρέα. Ο Χάρι κάθισε πίσω από τον Κάρολο.