Βαθμολογία

Κόκκαλης σε παλλινοστούντες ομογενείς

Μέτρα στήριξης και αναγνώρισης από την Ελληνική πολιτεία

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία για τους παλλινοστούντες ομογενείς και κυρίως το φλέγον ζήτημα των στεγαστικών δανείων, ανέλυσε ο βουλευτής Λάρισας και εκ νέου υποψήφιος κ. Βασίλης Κόκκαλης, σε εκδήλωση στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας, το απόγευμα της Τρίτης.

Ο κ. Κόκκαλης μίλησε για ένα πρόγραμμα, μία δέσμη μέτρων που θα γίνει η «βάση ώστε η πολιτεία να στηρίξει με πράξεις εκείνους που πέρασαν τόσα μέχρι να φθάσουν στην μητέρα Ελλάδα» και όπως εξήγησε, «αυτό πρέπει να γίνει με ρεαλισμό και με αξιοπρέπεια απέναντι στους ομογενείς».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέπτυξε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία προβλέπει ότι με νέα ρύθμιση θα διαγράφονται προσαυξήσεις και κάθε είδους τόκοι που επιβαρύνουν τα δάνεια που αφορούν την κατοικία τους και από εκεί και πέρα το υπόλοιπο δάνειο θα ρυθμίζεται για εξόφληση σε 240 άτοκες δόσεις με ανώτερη δόση τα 100 ευρώ το μήνα. Επιπρόσθετα, αν υπάρχει αποδεδειγμένη  αδυναμία ανταπόκρισης στην αποπληρωμή, να υπάρχει δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, μέσω της δικαστικής οδού.

Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνέχισε λέγοντας ότι «δεν τουλάχιστον προκλητικός ο νόμος που πέρασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προ διετίας, με τον οποίο μπαίνει το μαχαίρι στο λαιμό στους ομογενείς, από τους οποίους ζητείται είτε να ενταχθούν τον πτωχευτικό, είτε να πληρώσουν σε 120 δόσεις. Δεν είναι πρόκληση άραγε να λαμβάνουν αυτοί οι ταλαιπωρημένοι από τη ζωή άνθρωποι ειδοποιητήρια κατασχέσεων και διαταγές πληρωμής, την ώρα που ένα κόμμα που κοντεύει να χρωστά στις τράπεζες μισό δισεκατομμύριο ευρώ, κυβερνά τη χώρα και κουνά το δάχτυλο στους πολίτες ως άλλος νοικοκύρης;»

Τέλος, ο κ. Κόκκαλης εστίασε και στη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για την καταβολή Εθνικής Σύνταξης στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η οποία θα καταβάλλεται στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας και ότι οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι ομογενείς θα λαμβάνουν το πλήρες σχετικό επίδομα.