Βαθμολογία

Κόκκαλης στην ΕΡΤ

Ο Μητσοτάκης δεν απαντά για τα προβλήματα της καθημερινότητας – Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη εκλογή

Την πεποίθηση πως η χώρα μπορεί να αποκτήσει μία νέα προοδευτική κυβέρνηση από την Κυριακή της 21ης Μαΐου με μία «δυνατή πρωτιά» του ΣΥΡΙΖΑ και εν δυνάμει εταίρο το ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και εκ νέου υποψήφιος κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» και στους δημοσιογράφους κ.κ. Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες, ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός είπε πως «ο κύριος Μητσοτάκης προσβάλει τη νοημοσύνη των πολιτών. Απευθύνεται σε εν δυνάμει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και λέει ότι «προσέξτε μη ψηφίσετε γιατί θα σας βγει Τσίπρας και Βαρουφάκης».

Εμείς δε μιλάμε για κυβέρνηση ηττημένων γιατί κυβέρνηση κάνουν μόνο οι νικητές. Αυτά τα καλλιεργεί ο κ. Μητσοτάκης για να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, μακριά από τα καθημερινά προβλήματα, τα χρέη και την ακρίβεια.

Για εμάς οι καθοριστικές εκλογές είναι οι πρώτες εκλογές και μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Με μία πολύ βασική προϋπόθεση: Η δυνατή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με βασικό εν δυνάμει εταίρο το ΠΑΣΟΚ. Μετά τις εκλογές ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει πρώτες, δεύτερες, τρίτες εκλογές, μέχρι να πάρει αυτός αυτοδυναμία. Αυτό όμως θέλει σήμερα η ελληνική κοινωνία; Θέλει κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας;»

«ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ»

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε εκτενώς στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για μία σειρά σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ξεκάθαρα από τα πολιτικά κόμματα τη θέση τους για τα χρέη, για την ακρίβεια, για την αισχροκέρδεια, αλλά και για τα εργασιακά δικαιώματα και για τις συντάξεις.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για το κυβερνητικό του πρόγραμμα, εμφανίστηκε λες και τέσσερα χρόνια ήταν άλλος ο πρωθυπουργός. Τι τον εμπόδισε τέσσερα χρόνια να προστατεύσει την πρώτη κατοικία και τι τον εμπόδισε χθες να εξαγγείλει τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για την πρώτη κατοικία; Τι τον εμπόδισε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια να μειώσει τους φόρους στα τρόφιμα και τον φόρο στα καύσιμα και τι τον εμπόδισε χθες να μην πει ούτε ένα μέτρο για την ακρίβεια;

Εμείς απεναντίας μιλάμε με συγκεκριμένα μέτρα: Πρώτον με προστασία της πρώτης κατοικίας. Στην ερώτηση «μπορείτε, γνωρίζετε;» απαντάμε ναι, γιατί είχαμε προστασία της πρώτης κατοικίας με το νόμο Κατσέλη και με το νόμο Σταθάκη. Δεύτερον με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Μπορούμε και θα το κάνουμε λέγοντας «όχι» στις απευθείας αναθέσεις και στην επιδότηση της αισχροκέρδειας. Σήμερα ο κόσμος θέλει συγκεκριμένες προτάσεις γι’ αυτά που τον απασχολούν. Για παράδειγμα ο κτηνοτρόφος πουλά το γάλα 1,5 ευρώ όταν η φέτα πωλείται προς 15 ευρώ στα σούπερ μάρκετ. Το μήλο στο χωράφι έχει 0,25 ευρώ και στα σούπερ μάρκετ πωλείται προς 2 ευρώ. Ακούσατε τέσσερα χρόνια τη Ν.Δ. να έχει συγκεκριμένες προτάσεις για να μειώσει την απόσταση μεταξύ χωραφιού και ραφιού, από την οποία απόσταση πλήττονται και οι καταναλωτές, αλλά και ο πρωτογενής τομέας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις γι’ αυτά που απασχολούν σήμερα την καθημερινότητα του πολίτη» κατέληξε.