Βαθμολογία

O προγραμματισμός γίνεται παιχνίδι στα ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων

Tα ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων στο πλαίσιο της φιλοσοφίας μιας "Πόλης που μαθαίνει" κάνουν τον προγραμματισμό παιχνίδι πρωτοπορώντας γι' ακόμα μια φορά με την εισαγωγή αναδυόμενων τεχνολογιών στο τακτικό πρόγραμμα τους για παιδιά 5-12 χρόνων που απασχολούνται δημιουργικά στο ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον τους.

Για την περίοδο 2022-2023, ο Δήμος Λαρισαίων ενέταξε την τεχνολογία Ducky Code στο πρόγραμμα των δημοτικών ΚΔΑΠ με στόχο να εμπλουτίσει τα ερεθίσματα και τις ευκαιρίες ανάπτυξης των παιδιών και να καλλιεργήσει τις ψηφιακές δεξιότητές τους, απαραίτητες στη συνεχώς εξελισσόμενη ψηφιακή διάσταση της εποχής μας. Το Ducky Code διδάσκει τις βασικές αρχές του προγραμματισμού σε παιδιά με τον πιο διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, της αλγοριθμικής και αναλυτικής σκέψης.

Πρόκειται για μία καινοτόμα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από εταιρεία τεχνοβλαστό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με στόχο να κάνει τη συγγραφή κώδικα, παιχνίδι. Το σύστημα περιλαμβάνει ρομποτάκια και μαγνητικά πλακάκια που αναπαριστούν εντολές και παραμέτρους και προγραμματίζεται από παιδιά, από οποιαδήποτε συσκευή (υπολογιστή, tablet ή smartphone) χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση εφαρμογής.

Το Ducky Code συστήθηκε στη Λάρισα για πρώτη φορά από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST, το οποίο περιλαμβάνει στο πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του εκπαιδευτικά workshops που έχουν ως βασικό εργαλείο εκμάθησης προγραμματισμού για παιδιά τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Τα παιδιά αρχικά δημιουργούν έξυπνα και φιλικά ρομπότ προκειμένου να εξοικειωθούν μαζί τους και στη συνέχεια γνωρίζουν τις δυνατότητες τους παραμετροποιώντας τα. Έπειτα, προγραμματίζουν και παίζουν με τα ρομπότ τους χρησιμοποιώντας μαγνητικές εντολές καθώς συνεργάζονται σε ομάδες για να σχεδιάσουν τις κατάλληλες διαδρομές, πάντα υπό την καθοδήγηση του ειδικού Συνεργάτη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Πάρκου Καινοτομίας JOIST και την παρουσία των υπεύθυνων παιδαγωγών των δομών.

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος στις Ducky Code ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις δομές ΚΔΑΠ, φέρνοντας τα παιδιά σε άμεση επαφή με τις νέες τεχνολογίες, ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες τους και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση τους.

Τα ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων συνεχίζουν το παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο τους προσφέροντας στα παιδιά της πόλης πολλαπλές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για την ανάπτυξη των γνωστικών, συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους.