Βαθμολογία

U19 EURO 2023: Οι αντίπαλοι της Εθνικής Νέων

Η κλήρωση της τελικής φάσης του EURO 2023, που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Μανοέλ στη Βαλέτα, έφερε την Εθνική Νέων στον 2ο όμιλο της διοργάνωσης με αντίπαλο την πολυνίκη του θεσμού, Ισπανία, την Ισλανδία και την Νορβηγία.

Η Ισλανδία θα πραγματοποιήσει την πρώτη της παρουσία σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων (όπως και η διοργανώτρια χώρα Μάλτα). Για να βρεθεί στη κλήρωση του EURO 2023 κατέκτησε την δεύτερη θέση στο Qualification Round (πίσω από την Γαλλία) και την πρώτη θέση στον 7ο όμιλο της Elite Round, αφήνοντας εκτός συνέχειας την κάτοχο του τροπαίου την περσινή σεζόν, Αγγλία, της οποίας επικράτησε 1-0 στο μεταξύ τους παιχνίδι. Πρώτος σκόρερ για τους Ισλανδούς είναι ο επιθετικός της Σοντερίσκε, Όρι Όσκαρσον, με 6 γκολ στις δύο προκριματικές φάσεις.

Οι τέσσερις προπονητές του 2ου ομίλου (από αριστερά προς τα δεξιά): Αναστάσιος Θέος (Ελλάδα), Ζοζέ Λάνα (Ισπανία), Λούις Πιμέντα (Νορβηγία), Όλαφορ Σκούλασον (Ισλανδία).

Η Νορβηγία θα βρεθεί σε τελική φάση EURO U19 μετά από το 2019 στα γήπεδα της Αρμενίας και για 6η φορά συνολικά στην ιστορία της. Σε καμία από τις προηγούμενες παρουσίες της σε τελική φάση, δεν κατάφερε να προκριθεί από την φάση των ομίλων στους νοκ άουτ αγώνες.

Στην πρώτη προκριματική φάση, οι Σκανδιναβοί πήραν την δεύτερη θέση πίσω από την Σερβία και στην Elite Round υπερκέρασαν το εμπόδιο της Γαλλίας (ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης), επικρατώντας 2-1 στην μεταξύ τους αναμέτρηση και κατέκτησε την πρώτη θέση του πρώτου ομίλου με 3 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Λούις Πιμέντα είναι ο επιθετικός της Σόγκνταλ, Έρικ Φλάτακερ, που έχει σημειώσει 4 γκολ.

Η Εθνική Ομάδα συναντά και πάλι στο δρόμο της σε τελική φάση EURO, την Ισπανία, με την οποία έχει αναμετρηθεί δύο φορές σε τελικό. Το 2007 και το 2012 η Ισπανία είχε επικρατήσει με το ίδιο σκορ (1-0). Οι Ίβηρες βρίσκονται στην κορυφή των κατακτήσεων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων με 8 κατακτήσεις σε 12 συμμετοχές και τελευταία κατάκτηση το 2019.

Ολοκλήρωσε την πρώτη προκριματική φάση στην πρώτη θέση του ομίλου σε ισοβαθμία με το Βέλγιο (υπερτερούσε στη διαφορά τερμάτων) και στην Elite Round πήρε την πρόκριση και πάλι σε ισοβαθμία κατακτώντας την πρώτη θέση με τη Δανία (προκρίθηκε λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων). Στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ της "Φούρια Ρόχα" βρίσκονται με δύο γκολ ο Άνχελ Αλαρκόν (Μπαρτσελόνα U19), ο Σέζαρ Παλάσιος (Ρεάλ Μαδρίτης U19) και ο Βίκτορ Μπαρμπέρα (Μπαρτσελόνα U19).

Η προϊστορία της Εθνικής Νέων με την Ισπανία σε τελική φάση EURO U19:

21 Ιουλίου 2007 - Φάση Ομίλων: Ελλάδα Ισπανία 0-0

27 Ιουλίου 2007 - Τελικός

Σκόρερ: 38’ Παρέχο
Γήπεδο: Linzer Stadion, Λίντς (Αυστρία)
Διαιτητής: Κλαούντιο Κιρτσέτα (Ελβετία)
Ελλάδα (Νίκος Νιόπλιας): Στρατηλάτης, Μπουκουβάλας, Αποστολόπουλος, Μονιάκης, Ιωαννίδης, Νίνης (51’ Παπάζογλου), Σιάκκας, Λαμπρόπουλος (75’ Κουτσιανικούλης), Παπαδόπουλος, Δημούτσος (48’ Σιόβας), Μήτρογλου.
Ισπανία (Χουάν Σαντιστεμπάν): Ασένχο, Ντίαζ, Καντέρο, Ετσάιντε, Τζιλ, Χοσέ, Αθπιλικουέτα, Κότο (64’ Ζαμόρα), Παρέχο (81’ Μπεροκάλ), Νσούε (64’ Μαρτίνεζ), Άαρον.

3 Ιουλίου 2012 - Φάση Ομίλων: Ελλάδα – Ισπανία 1-2 (66’ Διαμαντάκος / 30' Χεσέ Ροντρίγκεθ, 40' Οσέντε)

15 Ιουλίου 2012 - Τελικός

Σκόρερ: 80' Χεσέ Ροντρίγκεθ
Γήπεδο: "Lilleküla", Ταλίν (Εσθονία)
Διαιτητής: Ντάνι Μάκελι (Ολλανδία)
Ισπανία (Τζουλιέν Λοπετέγκι): Αριθαμπαλάγα, Χόνι, Ραμάλιο, Οσέντε, Γκριμάλδο, Όλιβερ Τόρες, Χοσέ Καμπάνια, Σούσο (71' Ντένις Σουάρεθ), Χεσέ Ροντρίγκεθ (91' Μπερνάτ), Ντεουλοφέου (84' Χουάνμι), Πάκο Αλκάθερ.
Ελλάδα (Κώστας Τσάνας): Διούδης, Μαρινάκης, Μπουγαΐδης, Κουρμπέλης, Σταφυλίδης, Μπάλλας, Φουρλάνος (85' Μπακασέτας), Γιαννιώτας, Μαυρίας, Κατίδης (90' Μπουχαλάκης), Διαμαντάκος (67' Λυκογιάννης).