Συνολικά 15 Έλληνες είναι σύμφωνα με πληροφορίες εγκλωβισμένοι στην Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη, στο Χαρτούμ του Σουδάν. Έχουν μείνει εκεί μαζί με τον μητροπολίτη, χωρίς ρεύμα και προμήθειες και με σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση. Άλλοι τόσοι ομογενείς υπολογίζεται ότι βρίσκονται στη δοκιμαζόμενη από τον αιματηρό εμφύλιο χώρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ κοντά στη Μητρόπολη βρίσκεται το υπουργείο Ενέργειας και Μεταλλείων, όπου λαμβάνουν χώρα σφοδρές μάχες. Σύμφωνα με τον ANT1 ο θυρωρός της Μητρόπολης έχει πει σε δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξόδου, αφού στους δρόμους κείτενται διάσπαρτα πτώματα.

Τις εφιαλτικές στιγμές που βιώνουν τα τελευταία 24ωρα περιέγραψε στον ΣΚΑΪ η Αλεξάνδρα Καλημέρη. «Η κατάσταση είναι τραγική, ακούγονται συνέχεια φωνές έξω….Πολύ χάλια, πρέπει να φύγω από το παράθυρο δεν είναι ασφαλές» είπε, την ώρα που ένα μπαράζ πυροβολισμών βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο μητροπολίτης Νουβίας και π αντός Σουδάν, Σάββας, από την πλευρά του είπε ότι τα πράγματα χειροτερεύουν αφού έχουν αρχίσει και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί.

Αρκετοί ομογενείς ακόμη είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους. Ένας εξ αυτών μίλησε στον Alpha. «Δεν μπορούμε να βγούμε από το σπίτι. Πετάγονται αδέσποτες σφαίρες παντού. Έχουν αρχίσει να βομβαρδίζουν και με αεροπλάνα. Γίνεται χαμός».

Να θυμίσουμε ότι δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ από ρουκέτα η οποία έπεσε κοντά σε εκκλησία μετά το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει τη μονάδα διαχείρισης κρίσεων, ενώ έχει καλέσει τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή, και όσους βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

naftemporiki.gr