Ο δεύτερος εγκέφαλός μας δεν είναι άλλος από το στομάχι μας και όχι τυχαία. Όσο όμως μεγάλη είναι η σημασία του, άλλο τόσο μεγάλη και η… ευαισθησία του. Τι μπορεί να μας ενοχλήσει μετά το πέρας των πασχαλινών διακοπών (και όχι μόνο);

Ηρεμώντας το στομάχι μας με φυσικό τρόπο

Ναυτία των ταξιδιωτών

Εάν είστε στο ταξίδι της επιστροφής από τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα και ξαφνικά νιώθετε να σας λούζει κρύος ιδρώτας, να έχετε ζαλάδα, πονοκέφαλο, ανακάτεμα η τάση για εμετό, τότε πιθανόν, η ναυτία των ταξιδιωτών είναι η αιτία.

Η ναυτία στη διάρκεια ενός ταξιδιού οφείλεται στα αντικρουόμενα μηνύματα που παίρνει ο εγκέφαλος από τα διάφορα αισθητήρια όργανα στα μάτια, το εσωτερικό αφτί, τους μυς, τις αρθρώσεις και το δέρμα σε σχέση με τη θέση που έχει το σώμα στον χώρο.

Για να περιορίσετε τα συμπτώματα:

Αποφύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Αποφύγετε μέρη με ανεπαρκή αερισμό.

Προτιμήστε να κάθεστε από το να είστε ξαπλωμένοι και επικεντρώστε το βλέμμα σας στον ορίζοντα.

Το πιο αποτελεσματικό βότανο για την καταπολέμηση της ναυτίας και του εμετού είναι το τζίντζερ. Καταναλώστε 1 ώρα πριν από το ταξίδι μισό κουτάλι σκόνη τζίντζερ με λίγο μέλι ή 2 κάψουλες τζίντζερ ή μασήστε μια μικρή ποσότητα φρέσκιας ρίζας 2 ώρες πριν από το ταξίδι.

Δυσπεψία

Νιώθετε πόνο και δυσφορία στο πάνω μέρος της κοιλιάς, φούσκωμα, ανορεξία, ναυτία, «βαρύ» στομάχι; Τότε πιθανόν μιλάμε για δυσπεψία.

Για να ανακουφιστείτε φυσικά:

Μασήστε μαστίχα, ώστε να προκαλέσετε έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία της πέψης και συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της δυσπεψίας και του τυμπανισμού.
Η μέντα επίσης χαλαρώνει τους μυς του εντέρου και αυξάνει τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών, ανακουφίζοντας από τον τυμπανισμό και τις καούρες. Ρίξτε 1 κουταλάκι ξηρό βότανο σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το για 10΄ και πιείτε το μετά το φαγητό.
Αποφύγετε τη σόδα, γιατί η κατανάλωσή της προκαλεί αραίωση των γαστρικών υγρών, καθυστερώντας την πέψη.

Καούρα
Αν νιώθετε το στομάχι σας να «παίρνει φωτιά» όταν καταναλώνετε τηγανητά, κοκκινιστά, πίτες και αλκοόλ, ενώ συχνά υποφέρετε από δυσπεψία τότε η πιθανή αιτία είναι οι καούρες που αποτελούν ένα από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Η λύση;

Τα αντιόξινα περιορίζουν τη δράση των οξέων του στομάχου και προκαλούν ανακούφιση από τις καούρες.
Το αφέψημα δυόσμου δρα επίσης χαλαρωτικά, απαλύνοντας το αίσθημα «καύσης». Bράστε 2-4 κουταλάκια σε 1 λίτρο νερό και πίνετε 2-3 ποτήρια την ημέρα πριν από το φαγητό.

vita.gr