Τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη γρίπη και τον κοροναϊό της τελευταίας εβδομάδας ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ, για το διάστημα από τις 3 μέχρι τις 9 Απριλίου, καταγράφεται μείωση στις επισκέψεις σε γιατρούς με συμπτώματα γρίπης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ, όσον αφορά τον κοροναϊό οι εισαγωγές είναι στα ίδια επίπεδα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 69, ενώ 44 έχασαν τη ζωή τους μέσα σε επτά ημέρες.

Ιός SARS-CoV2 – Λοίμωξη COVID-19
– Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

– Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ παρουσίασε μείωση 6% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

– Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 16% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

– Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 69.

– Καταγράφηκαν 44 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 81,5 έτη (εύρος 61-99 έτη).

– Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υποπαραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί από την εβδομάδα 9 και μετά.

– Την εβδομάδα 12 η υποπαραλλαγή BQ.1.1 ήταν η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.5 (81%).

– Την εβδομάδα 12 η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (74%), ακολουθούμενη από την υποπαραλλαγή BA.2.75 (18%).

– Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS- CoV-2 σε 2 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης
– Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel).

– Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ την εβδομάδα 14/2023, ενώ δηλώθηκε ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

– Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 14/2023 νοσηλεύτηκαν 67 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 25 θάνατοι.

– Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 342 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 286 (84%) ήταν στελέχη τύπου Α και 56 (16%) στελέχη τύπου Β.

– Από τα 283 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 257 (91%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 26 (9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1) pdm09.

– Κατά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται υπερτέρηση του ιού γρίπης τύπου Β.