Τουλάχιστον 537 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων για τον θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας Μαχσά Αμινί, ανέφερε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR). Σε προηγούμενη έκθεσή της, η IHR έκανε λόγο για 488 νεκρούς διαδηλωτές.

Αυτή η νέα έκθεση, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ημερών από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, περιλαμβάνει καινούργια και απολύτως διασταυρωμένα στοιχεία για θανάτους διαδηλωτών, υποστηρίζει η ΜΚΟ που εδρεύει στη Νορβηγία.

Οι περισσότεροι θάνατοι διαδηλωτών καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο (223), τον Οκτώβριο (100) και τον Νοέμβριο (173), σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Iran Human Rights.

Το Ιράν συγκλονίζεται από ένα πρωτόγνωρο κίνημα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη με την κατηγορία της παραβίασης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Από την πλευρά τους, οι ιρανικές αρχές λένε ότι μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων που βρήκαν τον θάνατο στη διάρκεια των επεισοδιακών διαδηλώσεων, περιλαμβάνονται αρκετά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Σημειώνουν επίσης ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειωθεί η συμμετοχή σε αυτές τις διαδηλώσεις.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς διαδηλωτές προέρχονται, σύμφωνα με την IHR, από την επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν (134), μια υποβαθμισμένη περιοχή στο νοτιοανατολικό Ιράν όπου - σε αντίθεση με την υπόλοιπη επικράτεια - είναι έντονο το σουνιτικό στοιχείο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ