Βαθμολογία

«Πρώτος στόχος η...έξοδος από τη ζώνη ασφαλείας»

Η Εθνική Γυναικών πραγματοποίησε στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης την πρώτη της προπόνηση ενόψει των δύο φιλικών αγώνων με την Κροατία στις 07 και στις 10 Απριλίου στο «Γεώργιος Καμάρας». Ο ομοσπονδιακός  τεχνικός Αλέξανδρος Κατηκαρίδης μίλησε για τα παιχνίδια, εστιάζοντας στη νοοτροπία με την οποία θέλει να αντιμετωπίζει τους αγώνες της η Εθνική Ομάδα.

"Η επιλογή της Κροατίας ως αντιπάλου στα φιλικά παιχνίδια δεν είναι διόλου τυχαία. Διαλέξαμε μια ιδιαίτερα ισχυρή ομάδα έχοντας συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό μας. Έχω αναφέρει ξανά ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία ως προς το πώς βλέπουμε τους αντιπάλους. Το να τους κατατάσσουμε σε βατούς, σε πιο δύσκολους και σε πανίσχυρους, είναι κάτι που οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Φυσικά και υπάρχουν πολύ δυνατές και λιγότερο ισχυρές ομάδες, ωστόσο έγκειται σε μας να απαλλαγούμε από μια νοοτροπία η οποία μας εφησυχάζει. Και για να το εξηγήσουμε καλύτερα, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε λιγότερο ισχυρές ομάδες πάμε με τη λογική "όλα καλά, τον έχουμε τον αντίπαλο" και με τους ισχυρούς "να κάνουμε μια καλή εμφάνιση ". Μένουμε δηλαδή στη ζώνη ασφαλείας, στη safe zone. Αν θέλουμε να πάμε στο επόμενο επίπεδο, αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει.

Για να συμβεί αυτό έχουμε δύο διαδικασίες που συναντώνται μεταξύ τους. Η πρώτη είναι εσωτερική-ψυχολογική, να απαλλαγούμε από τη σκέψη ότι μια ομάδα είναι πανίσχυρη και το μάξιμουμ που μπορούμε να πετύχουμε είναι μια καλή εμφάνιση. Και αντίστοιχα ότι κάποιες άλλες είναι στα μέτρα μας. Όχι. Όλοι οι αντίπαλοι πρέπει να είναι το ίδιο, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με τους ισχυρούς και με τους πιο αδύνατους. Πάμε σε όλα τα παιχνίδια για τη νίκη, τους κοιτάζουμε όλους στα μάτια.

Το δεύτερο είναι η σωστή προετοιμασία στο κομμάτι της μελέτης του αντιπάλου, όποιος κι αν είναι. Μια μελέτη στην οποία πλέον συμμετέχουν ενεργά οι παίκτριες. Βλέπουν ματς, εντοπίζουν πράγματα, συζητάμε, προτείνουν. Εμείς δεχόμαστε ό,τι από αυτά θεωρούμε σωστό και το βάζουμε σε εφαρμογή στους αγώνες. Στο τέλος της ημέρας η ευθύνη είναι πάντα δική μου. Αν πετύχουμε, τα μπράβο στις παίκτριες. Αν όχι, φταίω εγώ και μόνον εγώ…"