Βαθμολογία

Τέμπη: Συνελήφθη ο σταθμάρχης

Συνελήφθη ο σταθμάρχης της Λάρισας για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Ο σταθμάρχης προσήχθη λίγη ώρα μετά το τραγικό δυστύχημα.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην εκδοχή του ανθρώπινου λάθους, που οδήγησε να βρεθούν δύο τρένα στην ίδια γραμμή με αποτέλεσμα να συγκρουστούν μετωπικά με ταχύτητα. Η επιβατική αμαξοστοιχία θα λέγαμε πως βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα. Οι μαρτυρίες μάλιστα των επιβαινόντων δεν κάνουν καν λόγο για φρενάρισμα, ενώ πολλοί μιλούν για μεγάλες ταχύτητες από τα δύο τρένα.

Εικάζεται λοιπόν πως ο σταθμάρχης στη Λάρισα δεν γύρισε τα κλειδιά -μηχανισμός που ρυθμίζει τη διέλευση στις διακλαδώσεις -, αφήνοντας την αμαξοστοιχία να ανέβει από τη γραμμή καθόδου.

Ο ίδιος στην κατάθεσή του ανέφερε ότι έδωσε εντολή για αλλαγή στην τροχιά αλλά το σύστημα δεν υπάκουσε. Φως στα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να δώσουν οι καταγεγραμμένες συνομιλίες στα κρίσιμα λεπτά πριν από τη στιγμή της σύγκρουσης.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης ερευνώνται μια σειρά από σοβαρά αδικήματα κακουργηματικoύ χαρακτήρα όπως είναι η διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος.

Οι εμπλεκόμενοι στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα βρίσκονται αντιμέτωποι με αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που επισύρουν ποινές από πρόσκαιρη  κάθειρξη δέκα ετών μέχρι και ισόβια.

Επίσης, ερευνάται εάν και για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας προκύπτει ενδεχόμενος δόλος, γεγονός που αν που θεμελιωθεί  μπορεί να αναβαθμίσει την αξιόποινη πράξη και να την καταστήσει  κακούργημα.

ΠΗΓΗ