Ανοιχτή είναι από σήμερα, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, η πλατφόρμα market pass (https://vouchers.gov.gr/marketpass).

Οι δικαιούχοι με ΑΦΜ που λήγει σε 1, 2, 3, 4 θα μπορούν από σήμερα Τρίτη να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για την κάρτα αγορών.

Από αύριο Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου θα μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις και οι δικαιούχοι των υπόλοιπων ΑΦΜ.

Market Pass: Το ύψος της ενίσχυσης

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της ενίσχυσης της κάρτας αγορών ξεκινάει από 22 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, με αύξηση κατά 10 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού και μέγιστο όριο μηνιαίας ενίσχυσης τα 100 ευρώ.

Η ψηφιακή κάρτα αγορών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων, ιδίως σε παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως τις 31.8.2023, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.

Οσοι επιλέξουν πίστωση των ενισχύσεων στον τραπεζικό λογαριασμό τους θα λάβουν δύο τριμηνιαίες δόσεις, αλλά το ποσό της ενίσχυσης θα είναι μειωμένο κατά 20% σε σχέση με το ψηφιακό πορτοφόλι. Τα χρήματα, όμως, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπου και όπως θέλει ο δικαιούχος.

Η ειδική εφαρμογή για το market pass θα βρίσκεται στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr. Ο δικαιούχος επιλέγει ψηφιακή κάρτα αγορών ή πίστωση των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό του.

Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται με κωδικούς Taxisnet, ακολουθεί επικαιροποίηση στοιχείων (κινητό, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) και επιλογή πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή ψηφιακή χρεωστική κάρτα. Οι διαδικασίες για την έκδοση ψηφιακής κάρτας και την πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό μπορεί να πραγματοποιηθούν και μέσω των ΚΕΠ.

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως τις 3 Μαρτίου. Για αιτήσεις έως 15 Μαρτίου, Φεβρουάριος και Μάρτιος πληρώνονται έως τις 20 Μαρτίου. Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.

Για όσους επιλέξουν πίστωση του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό, για αιτήσεις έως 28 Φεβρουαρίου οι πληρωμές για το τρίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου θα γίνουν έως τις 3 Μαρτίου και αντίστοιχα τριπλή δόση έως τις 20 Μαρτίου θα λάβουν όσοι κάνουν αιτήσεις έως τις 15 Μαρτίου. Για αιτήσεις από την 1η Μαρτίου έως τις 15 Μαρτίου, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως τις 20 Μαρτίου 2023. Η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως τις 3 Μαΐου.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ