Βαθμολογία

«Ενώπιον των ευθυνών του o Αυγενάκης για την SL2»

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε, ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Μάρκου, για την αναστολή του πρωταθλήματος της «Superleague2».

Ο Βουλευτής όπως αναφέρει η ανακοίνωσή του, " θα θέσει σε ζωντανό χρόνο στη Βουλή τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αυγενάκη ενώπιον των ευθυνών που τον αφορούν σχετικά με την ανατροπή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Β’ Κατηγορίας, νυν «Superleague2» γράφοντας μια από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία του θεσμού. Ο Υφυπουργός θα κληθεί να απαντήσει στον κ. Μάρκου και στον φίλαθλο κόσμο γενικότερα, ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες υπαναχώρησης της αρχικής επιχορήγησης των ομάδων από 8.500.000 ευρώ συνολικά, σε μόλις 1.700.000 ευρώ, μεθόδευση που ανατρέπει ολόκληρο τον προγραμματισμό των ομάδων και πλήττει ανεπανόρθωτα τους εργαζόμενους ποδοσφαιριστές και τις οικογένειές τους.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ και όλος ο τομέας αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, στέκεται στο πλευρό των ομάδων της «Superleague2», που ωθούνται βιαίως σε αποχή από το πρωτάθλημα εξαιτίας των εκβιαστικών διλημμάτων του κ. Αυγενάκη με περιεχόμενο «ή τα παίρνετε ή τα χάνετε και αυτά» προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια των ομάδων και τον ίδιο το θεσμό του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Ειδικότερα, ο κ. Μάρκου, ως Βουλευτής Αχαΐας έχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για την εξέλιξη αυτής της λυπηρής υπόθεσης, λόγω της ύπαρξης στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα της ιστορικής ομάδας της τοπικής Παναχαϊκής. Η ομάδα μετά από μεγάλο αγώνα έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της, στην προσπάθεια να επιστρέψει εκεί που της αναλογεί το ειδικό της βάρος και οι αστοχίες του Υφυπουργού ανατρέπουν την καλή πορεία που έχει το τελευταίο διάστημα σαν οργανισμός".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2023

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Ανατροπή του Πρωταθλήματος «Superleague2»».

Μια από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία του θεσμού του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Β’  Κατηγορίας, νυν «Superleague2» γράφεται επί ημερών διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η διανομή των 63 εκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα του Στοιχήματος στις επαγγελματικές κατηγορίες του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του βόλεϊ και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό προβλεπόταν στην νομοθεσία με το άρθρο 5 της υπ’ αριθμ. 620241/21-12-21 ΚΥΑ που εξεδόθη σε εφαρμογή του Ν 4764/20 άρθρου 79. Σύμφωνα με αυτό οι ομάδες της Super League 2 θα λάμβαναν ποσοστό 17% και έως του ποσού των 8.500.000 ευρώ, δηλαδή σύμφωνα με τα δεδομένα που το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει κοινοποιήσει, 8.500.000 ευρώ, καθώς το 17% ανέρχεται στα 10.710.000 ευρώ.

Πλην όμως, στην πορεία και πριν από λίγες μέρες, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επανήλθε με ανακοίνωση που ενημέρωνε ότι το ποσό που θα λάβουν οι ομάδες της Super League 2 θα ανέρθει συνολικά στα 1.700.000 ευρώ, ενώ μετά από συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους όλων των πρωταθλημάτων δήλωνε δημόσια ότι  «Αν δεν συμφωνήσουν (οι εκπρόσωποι των πρωταθλημάτων), χρήματα δεν θα πάρουν».

Επειδή, η αρχή της χρηστής διοίκησης, της καλής πίστης, της αναλογικότητας και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου στη Δημόσια Διοίκηση επιβάλλουν στα κρατικά όργανα την υποχρέωση να εξασφαλίζουν υπέρ των διοικουμένων, την προαγωγή με κάθε πρόσφορο μέσο της εμπιστοσύνης των διοικουμένων στο νόμο και γενικά στην έννομη τάξη (ΣτΕ 3500/2009). Εξάλλου, ο διοικούμενος λόγω της σταθερότητας ορισμένης νομικής κατάστασης που τον αφορά, έχει την εύλογη πεποίθηση ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί με τις ίδιες ευμενείς για αυτόν μακροπρόθεσμες συνέπειες.                                                                                                         

Επειδή οι ομάδες της SuperLeague 2 έχουν ήδη κάνει τον προγραμματισμό τους και τα επενδυτικά τους σχέδια με βάση την προηγούμενη νομοθεσία που τους απένειμε πολύ περισσότερα χρήματα, ενώ τις συνέπειες των δυσανάλογων μικρών ποσών που θα λάβουν σε σχέση με την συνεισφορά τους στον αθλητισμό θα επωμιστούν οι ίδιοι οι συντελεστές του αθλήματος, οι οποίοι ουδόλως ευθύνονται για τις ανατροπές της πολιτικής της Κυβέρνησης.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Ποια είναι η αποχρώσα αιτία της ανατροπής των νομοθετικών δεδομένων που όριζε η υπ’ αριθ. 620241/21-12-21 ΚΥΑ;

2. Είναι η δικαιολογημένη διάψευση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας που επιβάλλει  ο ετήσιος προγραμματισμός των ομάδων της SuperLeague 2 λιγότερο σημαντικός από αυτήν την όποια αιτία;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάρκου Κώστας