Επίθεση αυτοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κατάμεστο τζαμί στην πόλη Πεσαβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 33 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό περίπου άλλων 150. Πρόκειται για την τελευταία επίθεση με στόχο την αστυνομία στην πόλη αυτή όπου παραμένουν ενεργοί οι ένοπλοι ισλαμιστές.

Αξιωματούχοι του νοσοκομείου της πόλης όπου μεταφέρθηκαν τουλάχιστον 147 τραυματίες είπαν πως πολλοί από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός, Σεμπάζ Σαρίφ, χαρακτήρισε την έκρηξη επίθεση αυτοκτονίας. Ο αξιωματούχος της αστυνομίας, Σικαντάρ Χαν, πρόσθεσε ότι 260 πιστοί βρίσκονταν μέσα στο τζαμί τη στιγμή της έκρηξης.

Κανείς ακόμη δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε στη διάρκεια της μεσημεριανής προσευχής και είχε αποτέλεσμα να καταρρεύσει ένας τοίχος καταπλακώνοντας τους πιστούς.

Το τζαμί βρίσκεται μέσα σε ένα αυστηρά φυλασσόμενο συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει το αρχηγείο της επαρχιακής αστυνομικής δύναμης και τμήμα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

«Πληροφορούμαστε ότι ο τρομοκράτης στεκόταν στην πρώτη σειρά καθισμάτων» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Geo TV ο υπουργός Αμυνας Καουάτζα Ασίφ.

Οπτικό υλικό από το κυβερνητικό δίκτυο PTV δείχνει αστυνομικούς και κατοίκους να προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια από τον τόπο της έκρηξης και να μεταφέρουν στην πλάτη τους τραυματίες.

Η έκρηξη είναι η χειρότερη που σημειώνεται στην πόλη από τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου, όταν μια επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτικό μουσουλμανικό τζαμί, στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 58 ανθρώπους και είχε προκαλέσει τον τραυματισμό σχεδόν 200. Ενοπλοι του Ισλαμικού Κράτους είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Η Πεσαβάρ, η οποία βρίσκεται στις παρυφές των φυλετικών περιοχών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, γίνεται συχνά στόχος ένοπλων οργανώσεων, ανάμεσά τους και οι Ταλιμπάν του Πακιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP