Προς επίπεδα προ της κρίσης με τον πόλεμο στην Ουκρανία κινούνται οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, μακριά από τα ακραία ύψη του περασμένου καλοκαιριού, αλλά με την αβεβαιότητα να παραμένει καθώς μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα και η ζήτηση αναμένεται αυξημένη.

Το ηλεκτρικό ρεύμα έφτασε σε επίπεδα α' εξαμήνου 2021, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση.

Την 1 Δεκεμβρίου η Ελλάδα είχε μέση χονδρεμπορική τιμή 330,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με το μέσο ευρωπαϊκό όρο να διαμορφώνεται στα 345 ευρώ/MWh. Την Δευτέρα, η μέση τιμή στην Ελλάδα ήταν 204,40 ευρώ/MWh, χθες έφτασε στα 132,48 ευρώ/ΜWh, με το κόστος του ρεύματος να υποχωρεί σήμερα στα 86,77 ευρώ, σημειώνοντας νέα πτώση σχεδόν κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

Αντίθετα, οι υπόλοιπες χώρες κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα με την Ιταλία στα 149,3 ευρώ/MWh, την Γερμανία στα 143,76 ευρώ/MWh και την Γαλλία με 157 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος αντανακλά την μεγάλη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF, όπου χθες διαμορφώθηκε στα 59,2 ευρώ η μεγαβατώρα και σήμερα κινείται πέριξ των 60-61 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πέρα από την διατήρηση του ήπιων για την εποχή θερμοκρασιών και των αυξημένων αποθεμάτων καυσίμου, η πτώση αποδίδεται στην επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ/Mwh και στη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που σήμερα μαζί με τα υδροηλεκτρικά φτάνει το 60% του μείγματος στην ηλεκτροπαραγωγή.

Η βουτιά των τιμών προβλέπεται να αποτυπωθεί και στις ταρίφες στην λιανική αγορά, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου της προμήθειας υπολογίζεται μεταξύ 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,30 ευρώ οι κατώτερες τιμές τον Φεβρουάριο, ενσωματώνοντας την ραγδαία υποχώρηση του φυσικού αερίου.

Τον επόμενο μήνα, στην ελληνική αγορά θα αποτυπωθούν και οι χαμηλές τιμές του TTF των τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες ενώ πέρασαν σε όλες τις χώρες, στη Ελλάδα λόγω του τρόπου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας (με βάση τη μέση τιμή του προηγούμενου μήνα) παρέμειναν πολύ υψηλές.

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τα νέα τιμολόγια, που αναμένονται μειωμένα κατά 30% έως 40% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τον Ιανουάριο οι αντίστοιχες χρεώσεις που ανακοίνωσαν ήταν από 0,358 έως 0,489 η κιλοβατώρα η ανώτερη.

Στελέχη του κλάδου, ανέφεραν χθες ότι με τις τρέχουσες συνθήκες υπολογίζεται ένα κόστος ονομαστικών χρεώσεων στα 250 ευρώ η μεγαβατώρα (0,25/κιλοβατώρα) με πρόβλεψη ελαφριάς ανόδου. Οι χαμηλότερες χρεώσεις από τους παρόχους θα περιορίσουν και τις κρατικές επιδοτήσεις που τον Ιανουάριο, λόγω αύξησης των χρεώσεων χρειάστηκε να διπλασιαστούν στα 840 εκ. ευρώ (από 400 εκ.).

protothema.gr