Ρωσική πυραυλική επίθεση έπληξε κρίσιμης σημασίας υποδομές στο Κίεβο σήμερα, Σάββατο, το πρωί, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή Ντνιπρόφσκι της ουκρανικής πρωτεύουσας, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Δημοσιογράφοι του Reuters άκουσαν σειρά εκρήξεων στο Κίεβο πριν ηχήσουν σειρήνες αεροπορικής επίθεσης. Αξιωματούχοι κάλεσαν τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο.

«Πυραυλική επίθεση κατά εγκαταστάσεων υποδομής κρίσιμης σημασίας. Οι λεπτομέρειες ελέγχονται», δήλωσε ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας.

Η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου ανέφερε ότι επλήγη εγκατάσταση υποδομής, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

«Εκρήξεις στην περιοχή Ντνιπρόφσκι. Όλες οι υπηρεσίες κατευθύνονται στο σημείο. Μείνετε στα καταφύγια», έγραψε στο Telegram ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Ο ίδιος δήλωσε ότι θραύσματα πυραύλου έπεσαν σε σημείο χωρίς κατοικίες στην περιοχή Χολοσίφσκι, στο δυτικό τμήμα του Κιέβου.

Πήραν τη Σολεντάρ, λένε οι Ρώσοι

Την κατάληψη της πόλης Σολεντάρ στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας ύστερα από πολύνεκρες μάχες που κράτησαν αρκετές εβδομάδες ανακοίνωσε χθες η Μόσχα, ενώ το Κίεβο επέμενε ότι μονάδες του ουκρανικού στρατού συνέχιζαν να προβάλλουν αντίσταση και να επιχειρούν αντεπιθέσεις.

«Η κατάληψη της Σολεντάρ έγινε δυνατή ύστερα από διαρκή βομβαρδισμό του εχθρού όπου συνεργάστηκαν η πολεμική αεροπορία, το πεζικό και το πυροβολικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Αντίθετα, ο Σεργκέι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος της ανατολικής διοίκησης του ουκρανικού στρατού, δήλωσε ότι «τα παιδιά μας κατάφεραν να βγουν από ορισμένα μέρη της Σολεντάρ με οργανωμένο τρόπο και τώρα προσπαθούν να αντεπιτεθούν».

Κίεβο και Δύση προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία ενδεχόμενης πτώσης της μικρής, σε πληθυσμό, Σολεντάρ και της μεγαλύτερης, γειτονικής πόλης Μπαχμούτ που βρίσκεται στην αιχμή του ρωσικού δόρατος. «Ακόμη κι αν τόσο η Σολεντάρ όσο και το Μπαχμούτ αλωθούν από τους Ρώσους, αυτό δεν θα έχει στρατηγική σημασία για την έκβαση του πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι. Αντίθετα, οι Ρώσοι θεωρούν ότι η κατάληψη των δύο πόλεων θα κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού του ουκρανικού στρατού και θα διευκολύνει τη μελλοντική επίθεση στις δύο μεγάλες πόλεις του Ντονέτσκ που έχουν απομείνει σε ουκρανικά χέρια, δηλαδή του Κραματόρσκ και του Σλοβιάνσκ.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP