Ετοιμάζεται να δείξει τα δόντια του ο καιρός, που τις προηγούμενες μέρες θύμιζε περισσότερο άνοιξη παρά χειμώνα.

Τις επόμενες μέρες ωστόσο αναμένεται να συμβαδίσει με το ημερολόγιο, με μετεωρολόγους να προειδοποιούν για ψυχρή εισβολή, με χιόνια και τσουχτερό κρύο, καθώς πολικές αέριες μάζες κινούνται προς τη χώρα μας.

Έρχονται πολικές αέριες μάζες – «Σκληρά κρύα»
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, «σκληρά κρύα» αναμένονται στη χώρα μας εντός του Φεβρουαρίου, με τον καιρό να αλλάζει από το πρώτο δεκαήμερο. Αιτία είναι και πάλι το ατμοσφαιρικό βουνό που θα κινηθεί προς τη Μ. Βρετανία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στις πολικές αέριες μάζες να έρθουν προς τη νότια Ευρώπη και τη χώρα μας.

«Τα σκληρά κρύα θα πρέπει να τα περιμένουμε μέσα στον Φεβρουάριο πλέον όπου θα πρέπει αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό να κινηθεί πιο βόρεια και να βοηθήσει τις πολικές αέριες μάζες να κινηθούν προς την περιοχή μας», τόνισε ο κ. Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για το διάστημα έως το τέλος Ιανουαρίου, ο καιρός θα είναι γενικώς άστατος, με τις βροχές να εναλλάσσονται με ηλιοφάνεια, ωστόσο η θερμοκρασία θα πέσει σε πιο συμβατές με την εποχή θερμοκρασίες.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε πολλές ώρες ηλιοφάνειας και αυξημένες θερμοκρασιακές τιμές. Τώρα θα έχουμε εμφάνιση βροχοπτώσεων, χωρίς να προβληματίζουν ιδιαίτερα τα φαινόμενα», σημείωσε ο μετεωρολόγος.

Η εκτίμηση Αρναούτογλου
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σάκης Αρναούτογλου, που εκτιμά ότι ο καιρός, ενδέχεται να αλλάξει στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ, ο μετεωρολόγος, έδωσε νέα στοιχεία για την αλλαγή που αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο 21-22 Ιανουαρίου, καθώς κρύες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη φαίνεται πως θα πλησιάσουν προς την περιοχή μας και θα μας θυμίσουν ότι ακόμη βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα.

Ωστόσο, πριν από το σύστημα αυτό και ξεκινώντας από την προσεχή Κυριακή (15/1), θερμές μάζες που έρχονται από τη βόρεια Αφρική θα ανεβάσουν ξανά τον υδράργυρο στη χώρα.

Κατά κύριο λόγο, οι νοτιάδες θα επηρεάσουν την περιοχή μας από την επόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, όμως, φαίνεται ότι μετά τις 21 με 22 Ιανουαρίου ο υδράργυρος θα υποχωρήσει και, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σάκης Αρναούτογλου, «δεν θα έρθει κάποια ιδιαίτερη παγωνιά, όμως θα θυμηθούμε ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα».

Αυτή η πτώση της θερμοκρασίας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιες περιοχές θα επηρεάσει και πόσο, καθώς τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν θα έρθουν και κάποια φαινόμενα μαζί με το κρύο.

in.gr