Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έσπασαν τα μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας το 2022 καθώς η ήπειρος βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι της. Από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες, τα στοιχεία των οποίων ανέλυσε η βρετανική εφημερίδα Guardian, 12 εξ αυτών γνώρισαν την υψηλότερη θερμοκρασία τους για τουλάχιστον ένα μήνα το 2022. Σε κάθε περίπτωση, οι αποκλίσεις ήταν πάνω από 1,9 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί μεταξύ 1991 και 2020.

Η υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus της Ε.Ε. έδωσε χθες στη δημοσιότητα νέα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι η περυσινή ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά από όταν άρχισαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ήταν το θερμότερο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας εντοπίζονται στα τέλη του καλοκαιριού, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Στην Αυστρία ο μέσος όρος καθ’ όλη τη διάρκεια του περυσινού Οκτωβρίου ήταν 3,3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερος από τον μέσο όρο του ίδιου μήνα την περίοδο 1991-2020.Ρεκόρ θερμοκρασίας τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα-1

Στη Γαλλία και στη Σλοβενία η διαφορά ήταν επίσης 3 βαθμούς Κελσίου τον ίδιο μήνα, ενώ Κροατία και Ελλάδα γνώρισαν άνοδο 3 βαθμών Κελσίου τον Δεκέμβριο.

Η Ιταλία ήταν ζεστότερη όλο τον χρόνο πέρυσι, εκτός από δύο μήνες. Κατέγραψε την υψηλότερη μηνιαία απόκλισή τους σε τρεις διαφορετικούς μήνες, τον Μάιο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία έσπασαν τα ρεκόρ μηνιαίας απόκλισης σε τρεις διαφορετικές περιστάσεις. Η βόρεια και δυτική Ευρώπη γνώρισαν παρατεταμένα και έντονα κύματα καύσωνα το 2022. Το μεγαλύτερο τμήμα της ηπείρου βίωσε ξηρασία, ενώ οι καλοκαιρινές πυρκαγιές ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 15 ετών. Παγκοσμίως ήταν η 5η πιο ζεστή χρονιά, ενώ τα οκτώ τελευταία χρόνια είναι τα οκτώ θερμότερα που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με το Copernicus. H παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά 1,2 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από την περίοδο 1850-1900.

Η αύξηση δεν είναι οικουμενική, καθώς το φαινόμενο La Nina προκάλεσε χαμηλότερες θερμοκρασίες στον Ειρηνικό, γεγονός που σημαίνει πως Αυστραλία και Νότια Αμερική τείνουν να είναιψυχρότερες από ό,τι ο μέσος όρος τo 2022. Ωστόσο οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλότερες στο βόρειο ημισφαίριο, ειδικά στην Αρκτική και στην Ευρώπη, αφού αυξάνονται με διπλάσια ταχύτητα στην Ευρώπη και τετραπλάσια στην Αρκτική.

Η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus, λέει πως έχει σημασία να μελετούμε τις ευρύτερες τάσεις που αντιπροσωπεύουν τα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή: αν και το 2022 ήταν κάπως ψυχρότερο από το 2021, ήταν μια ακόμη ζεστή χρονιά, γεγονός που σημαίνει πως από το 2015 έως το 2022 βιώνουμε τις οκτώ ζεστότερες που έχουν καταγραφεί. Κι ενώ από το 2015 βλέπουμε θερμοκρασίες πάνω από 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, μόνο μια χρονιά μεταξύ 1940 και 2014 έφτασε σε αυτά τα επίπεδα. «Είμαστε πολύ κοντά στο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου της συμφωνίας του Παρισιού», προειδοποιεί.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ