Η Ρωσία ανακοίνωσε εκεχειρία στην Ουκρανία από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το Κρεμλίνο. Η Ρωσία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.

Η Μόσχα καλεί επίσης την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος, επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κάλεσε την Πέμπτη και τις δύο πλευρές του πολέμου στην Ουκρανία να τηρήσουν μια χριστουγεννιάτικη εκεχειρία, ένα βήμα που απέρριψε το Κίεβο «ως κυνική παγίδα».

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, δίνω εντολή στον Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να θεσπίσει καθεστώς κατάπαυσης του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής των μερών στην Ουκρανία από τις 12.00 της 6ης Ιανουαρίου 2023 έως τις 24.00 της 7ης Ιανουαρίου, 2023», είπε ο Πούτιν στη διαταγή.

«Από το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός πολιτών που δηλώνουν την Ορθοδοξία ζουν στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων», είπε ο Πούτιν.

Καμία υποχώρηση, καμία παραχώρηση

Ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος επανέλαβε σήμερα ότι το Κίεβο απορρίπτει οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία που θα επέτρεπε στη Μόσχα να κρατήσει τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στον διάλογο με την Ουκρανία, όμως το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχτεί την απώλεια των εδαφών που διεκδικεί η Ρωσία.

«Αξίωμα: γιατί θα είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία;» έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία (ο Πούτιν) με τη λέξη ‘συνομιλίες’ προτείνει στην Ουκρανία και τον κόσμο να αναγνωρίσουν ‘το δικαίωμά του να καταλαμβάνει ξένα εδάφη’ και ‘να εδραιώσει την απουσία νομικών συνεπειών για τις μαζικές δολοφονίες σε ξένο έδαφος’. Είναι απολύτως απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Πούτιν -σε τηλεφωνική τους επικοινωνία- ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες στον πόλεμο πρέπει να υποστηριχθούν από μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα «όραμα για δίκαιη λύση», είπε την Πέμπτη η τουρκική προεδρία.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ενέργεια και τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας και ότι ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Ρώσο ομόλογό του, ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να εκκαθαριστεί από Κούρδους μαχητές η συριακή συνοριακή περιοχή.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ