Βαθμολογία

Το ορόσημο των 2.000 αγωνιστικών

Οι προγραμματισμένες αγωνιστικές, χωρίς να υπολογίζει κανείς τους αγώνες των Playoffs, των Playouts και οποιαδήποτε άλλη μορφή μπαράζ ή αγώνων κατάταξης, είχαν φτάσει τις 1.999 και η αναμέτρηση του Λεβαδειακού με τον Άρη που άνοιξε την αυλαία του προγράμματος για τη 14η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Super League, γύρισε... στο 2.000 και έπιασε έναν αριθμό-ορόσημο.

Στις 25 Οκτωβρίου 1959 στις 10.00 το πρωί η Α’ Εθνική/Super League έκανε πρεμιέρα με την αναμέτρηση Προοδευτική – Απόλλων Πόντου.

Αυτή ήταν η απαρχή ενός πρωταθλήματος που μπήκε στη ζωή των φίλων του ποδοσφαίρου με τακτικές αγωνιστικές και 16 ομάδες που συμμετείχαν στην πρώτη διοργάνωση που σήμερα βαδίζει στον 64ο χρόνο της.

Εκείνη την 1η αγωνιστική ακολούθησαν πολλές στα χρόνια που μεσολάβησαν και αισίως σήμερα, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 φτάνουμε στην αγωνιστική με αριθμό 2.000.

Στα περισσότερα από τα πρωταθλήματα που έχουν διεξαχθεί αυτά τα χρόνια υπήρχαν μόνο η κανονική διάρκεια, με τις 30, τις 34 ή ακόμη λιγότερες αγωνιστικές με το πέρασμα των χρόνων και την μείωση των ομάδων που συμμετείχαν.

Οι απόλυτα πιστοί αυτής της διαδικασίας είναι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκος και ο ΠΑΟΚ που έχουν συμμετάσχει σε όλες τις διοργανώσεις που έχουν διεξαχθεί από το 1959-60 μέχρι σήμερα.

Στο πέρασμα των χρόνων ήταν έξι ομάδες που άντεξαν, αλλά ο υποβιβασμός του Πανιωνίου το 1992 τις έκανε πέντε και ακολούθησαν ο Άρης και η ΑΕΚ που με τον υποβιβασμό τους χάλασαν το απόλυτο σερί που είχαν.

Από πλευράς αριθμών, ο Ολυμπιακός έχει τις περισσότερες νίκες από κάθε άλλη ομάδα με 1332 και ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 1230 και από τις ομάδες που έχουν συμμετάσχει σε όλα τα πρωταθλήματα ο ΠΑΟΚ με 994. Η ΑΕΚ που έχει χάσει δύο σεζόν βρίσκεται στους 1931 αγώνες πλέον.

Κορυφαίος σε συμμετοχές στην Α’ Εθνική/Super League είναι ο Γιώργος Παράσχος, ο οποίος έχει βάλει το όνομα του σε 907 από τις αγωνιστικές με τον ρόλο του ως ποδοσφαιριστής, ή ως προπονητής.

Συνολικά έχουν συμμετάσχει 69 ομάδες στο πρωτάθλημα, με τις 14 από αυτές να έχουν από μια παρουσία στην κατηγορία, ενώ διψήφιο αριθμό συμμετοχών έχουν μόλις οι 27 από τις 69 ομάδες.

Το ορόσημο με τις 1.000 αγωνιστικές είχε κατακτηθεί στις 4 Νοεμβρίου 1990, στην 6η ημέρα εκείνης της σεζόν.