Βαθμολογία

Η ΕΠΟ στα προγράμματα Playmaker και Pinball

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοινώνει τη συμμετοχή της στα προγράμματα UEFA Playmaker, το οποίο έχει σχεδιαστεί από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία για να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες σε κορίτσια να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο και Pinball, που στοχεύει στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού μεταξύ των παιδιών και των εφήβων στα ποδοσφαιρικά σωματεία.

H ΕΠΟ συμβάλλει με τη συμμετοχή της στα προαναφερθέντα προγράμματα, αφενός στην προσπάθεια της UEFA για αύξηση της ποσοτικής και ποιοτικής συμμετοχής των κοριτσιών στο λαοφιλέστερο των αθλημάτων (Playmaker) και αφετέρου στην περιφρούρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών στις ποδοσφαιρικές ομάδες. Δύο άξονες κομβικούς, οι οποίοι συνάδουν με τα μηνύματα που κομίζει το σύγχρονο ποδόσφαιρο, στη βάση της εναρμόνισής του με την κοινωνία και με τις επιταγές των καιρών (Pinball).

Playmaker

Το εμπνευσμένο από τη Disney πρόγραμμα UEFA Playmaker αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας της UEFA να συνεργαστεί στενά με τις εθνικές ομοσπονδίες σε επίπεδο βάσης, για να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες σε κορίτσια να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο.

Αυτή η συναρπαστική συνεργασία με την Disney και την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει σχεδιαστεί ώστε να εμπνεύσει κορίτσια ηλικίας από πέντε έως οκτώ ετών, που δεν έχουν παίξει ποτέ πριν ποδόσφαιρο, να αποκτήσουν μια πρώτη εμπειρία από το παιχνίδι.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο:

• Να μυήσει τα κορίτσια στο ποδόσφαιρο προσφέροντας ένα περιβάλλον ειδικά σχεδιασμένο για αυτά, το οποίο να εστιάζεται στη διασκέδαση, στις φιλίες και στο ποδόσφαιρο.

• Να εφαρμόσει μια νέα προσέγγιση προπόνησης/υλοποίησης, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των κοριτσιών, η οποία χρησιμοποιεί τη φαντασία (εμπνευσμένη από ιστορίες και ήρωες της Disney) ως εργαλείο για την προπονητική και την ανάπτυξη ποδοσφαιρικών δεξιοτήτων.

• Να βελτιώσει τον σωματικό εναρμονισμό των κοριτσιών και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας διά βίου σχέσης με το ποδόσφαιρο.

Το πρόγραμμα UEFA Playmakers, με την υποστήριξη τριών μεγάλων εμπορικών σημάτων παγκόσμιας εμβέλειας, αποτελεί μοναδική ευκαιρία συμμετοχής νεαρών κοριτσιών στο ποδόσφαιρο, με στόχο τη δημιουργία πιο δραστήριων, σωματικά εγγράμματων και παθιασμένων φίλων του ποδοσφαίρου.

Η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία συμμετέχει στο πρόγραμμα UEFA Playmaker και στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσουν 30 κέντρα UEFA Playmaker σε όλη τη χώρα για την εφαρμογή του προγράμματος. Στη διαδικασία θα συμμετάσχουν κορίτσια 5-8 ετών, προπονητές ακαδημιών, εθελοντές και γονείς. Τα ποδοσφαιρικά σωματεία θα είναι οι κύριοι πυλώνες λειτουργίας του προγράμματος. Η εκπαιδευτική διαδικασία ενημέρωσης των εκπροσώπων - προπονητών των ομάδων πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στις 25 και 28.11.2022, συμμετείχαν 16 ομάδες από όλη την επικράτεια (επισυνάπτεται σχετική λίστα) και θα συνεχιστεί στο επερχόμενο διάστημα. Για την υλοποίηση του προγράμματος θα διαμοιραστεί στα σωματεία αθλητικό και ενημερωτικό υλικό, το οποίο παρέχεται από την UEFA.

PinBall

To PinBall είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στοχεύει στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού μεταξύ των παιδιών και των εφήβων στα ποδοσφαιρικά σωματεία και υλοποιείται με ευθύνη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα στοχεύει:

· Στην εξάλειψη επεισοδίων εκφοβισμού των παιδιών και των εφήβων στις ποδοσφαιρικές ομάδες
..
· Στην παροχή δεξιοτήτων σε προπονητές για την ανίχνευση και την καταπολέμηση του εκφοβισμού και τη δημιουργία ενός συνεκτικού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος.

· Στην προώθηση μιας κουλτούρας βασισμένης στις αθλητικές αξίες κατά του εκφοβισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελληνική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συμμετέχει στο πρόγραμμα μαζί με τις ομοσπονδίες της Φιλανδίας (διοργανώτρια ομοσπονδία), της Κροατίας, της Ελβετίας, της Πορτογαλίας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζεται από την UEFA και σε αυτό συμμετέχει το ίδρυμα UEFA Foundation και το Πανεπιστήμιο UNIMORE MODENA της Ιταλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΠΟ συμμετέχει για 2η φορά σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απόλυτα επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος Football for a Better chance την περίοδο 2020-2022.