Βαθμολογία

Ένοχος για 7 ανθρωποκτονίες και 6 απόπειρες ο «ψευτογιατρός»

Την καταδίκη του 50χρονου Νίκου Κοντοστάθη σε οκτώ φορές ισόβια και πολυετή ποινή κάθειρξης πρότεινε ο εισαγγελέας για επτά ανθρωποκτονίες ασθενών που του είχαν εμπιστευτεί τη ζωή τους και έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Ύστερα από διαδικασία σχεδόν ενός έτους, ο 50χρονος κατηγορούμενος, μέσα σε ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα άκουσε την ετυμηγορία του δικαστηρίου που με ομόφωνη απόφαση του τον καταδίκασε για τις επτά από τις συνολικά 12 ανθρωποκτονίες και έξι από τις 14 απόπειρες για τις οποίες κάθισε στο εδώλιο.

Επιπλέον, το δικαστήριο καταδίκασε τον 50χρονο κατηγορούμενο για απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή (κακούργημα) σε βάρος 28 ασθενών και συγγενών ασθενών, για αντιποίηση αρχής που αφορά στο διάστημα 1.5.2020 έως 16.6.2020, όπως και για σειρά άλλων αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και κακουργήματα, όπως πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών κατ' εξακολούθηση, παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή μνημείου.

Οι 16 συγκατηγορούμενοι του «ψευτογιατρού» κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι, ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός, γιατρός στο επάγγελμα.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε στην πρόταση του να επιβληθεί στον κατηγορούμενο ισόβια κάθειρξη για κάθε περίπτωση ανθρωποκτονίας που κρίθηκε ένοχος και επιπλέον 12 χρόνια για κάθε απόπειρα ανθρωποκτονίας αλλά και ισόβια για την διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών κατ' επάγγελμα σε ανηλίκους.

«Αυτό που συγκλόνισε την εισαγγελική έδρα ήταν ότι οι πράξεις του στρέφονταν σε βάρος ευάλωτων ανθρώπων, ανθρώπων που υπέφεραν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός .

«Ο Θεός αποφασίζει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει» είχε πει στους δικαστές, απολογούμενος ο Νίκος Κοντοστάθης, γνωστός στους ασθενείς του ως  «Δόκτορας Κόντος»  ο οποίος επί σειρά ετών, χωρίς την παραμικρή σχέση με την ιατρική , προσποιείτο τον κορυφαίο ογκολόγο που διατεινόταν ότι ουσιαστικά «είχε νικήσει τον καρκίνο» και άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως η περίπτωση ασθενούς με σκλήρυνση κατά πλάκας που ο κατηγορούμενος διαβεβαίωνε ότι θα ιαθεί πλήρως. Ο “Dr Kontos” έναντι αδράς αμοιβής χορηγούσε στα θύματα του, βότανα και ειδικές διατροφές ως εξελιγμένες ,άκρως αποτελεσματικές θεραπείες, οδηγώντας τους με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο.

Ανάμεσα στους 12 ασθενείς που, κατά την δικογραφία, πέθαναν εξ αιτίας των μεθόδων του, είναι και δύο ανήλικα παιδιά, ο 16χρονος Θεοδόσης και η 14χρονη Δέσποινα. Κάποιοι από τους δεκατέσσερις που είχαν πιστέψει τις «εναλλακτικές» θεραπευτικές μεθόδους του κατηγορουμένου, εμφάνισαν ραγδαία επιδείνωση της υγείας τους όπως η περίπτωση τετράχρονου αγοριού με μυϊκή ατροφία, που μετά την διακοπή της θεραπείας του, σύμφωνα με τις συστάσεις του κατηγορουμένου, πλήρως εξασθενημένο κατέρρευσε οργανικά, παραμένοντας έκτοτε σε αναπηρικό αμαξίδιο με 85% αναπηρία και «μη δυνάμενο να αυτοεξυπηρετηθεί».

ΠΗΓΗ