Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη φετινή επίσημη πρεμιέρα της Black Friday!

Με μπαράζ προσφορών δύο σχεδόν εβδομάδες πριν την επίσημη ημερομηνία εκδήλωσης του εμπορικού θεσμού το λιανεμπόριο ρίχνεται στον ανταγωνισμό προσέλκυσης καταναλωτών.

Στο σύνολο της η αγορά βρίσκεται σε καθεστώς προσφορών, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν κατά το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου – με την Κυριακή να επιτρέπεται και η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων- ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η Cyber Monday τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, καθιστώντας ουσιαστικά ολόκληρο το μήνα ως εκπτωτική περίοδο.

Από 25 έως 28 Νοεμβρίου προβλέπεται να προκύψουν οι μεγάλες προσφορές στα εμπορικά και ηλεκτρονικά καταστήματα είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) Νίκος Κογιουμτζής.

Το έθιμο αυτό είναι ξενόφερτο, κι έχει ξεχειλώσει λιγάκι, οι προσφορές από τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες αλυσίδες έχουν ήδη ξεκινήσει ήδη, είπε.

Συνιστούμε στους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς, να ψάχνουν καλά αυτό που θέλουν και να συγκρίνουν τις τιμές και στα μικρότερα καταστήματα, είπε.

Στα μικρότερα καταστήματα μπορεί ο καταναλωτής να βρει φθηνότερα αυτό που θέλει, διευκρίνισε.

Συνιστούμε επίσης στους καταναλωτές να αγοράζουν μόνο ότι χρειάζονται και να μην παρασύρονται από τις προωθητικές ενέργειες, είπε.
Συνήθως οι μεγαλύτερες εκπτώσεις γίνονται στις μικροηλεκτρονικές συσκευές. Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, είπε.

Σχετικά με την σκέψη να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα περισσότερες Κυριακές τον χρόνο, είπε ότι η θέση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας είναι αρνητική, συγκεκριμένη και ξεκάθαρη, καθώς θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα λυθούν.

Κλείσιμο
Αυτό είναι κάτι που εξυπηρετεί μόνο τους πολυχώρους και τα πολυκαταστήματα, αλλά δημιουργεί πολλά προβλήματα στις μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους, είπε.

Χρόνος υπάρχει, χρήματα για αγορές δεν υπάρχουν, κατέληξε.

Στο «ρυθμό» της Βlack Friday αρχίζουν να κινούνται ήδη οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων με τη «μάχη» των προσφορών να ξεκινά φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Από την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, μεγάλες αλυσίδες, με σκοπό να προλάβουν τον ανταγωνισμό, ξεκίνησαν τις προσφορές, οι οποίες για μία ακόμα χρονιά δεν φέρνουν τις τεράστιες προσφορές που πρεσβεύει το πνεύμα της «Μαύρης Παρασκευής». Βέβαια, έτσι κι αλλιώς στην ελληνική εκδοχή της Black Friday, οι προσφορές διαρκούν αρκετά περισσότερο από ότι στην Αμερική.

Πρόκειται για εκπτώσεις, ενώ μόνο σε ελάχιστα επιλεγμένα προϊόντα η έκπτωση φτάνει το 40 με 49%.

Black Friday ή αλλιώς «Μαύρη» Παρασκευή, oρίζεται συνήθως την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, αλλά πάντα ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών (24/11). Έτσι, φέτος η Black Friday θα «πέσει» την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022.

Να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν διεξάγονται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις να προχωρήσουν νωρίτερα σε πιο μεγάλες προσφορές.

Μετά την Black Friday, η Cyber Monday

Τρεις ημέρες μετά την Black Friday, έρχεται η Cyber Monday, μια ακόμα ευκαιρία για φθηνές αγορές, που αφορά στις αγορές που γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

Φέτος η Cyber Monday πέφτει τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022.

Οι τρεις επόμενες Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά το 2022

Με τις αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί, οι επόμενες Κυριακές του 2022 κατά τις οποίες τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά είναι:

-Στις 27 Νοεμβρίου 2022

-Στις 11 Δεκεμβρίου 2022, την προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα

-Στις 18 Δεκεμβρίου 2022, την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα

Μεταξύ άλλων, το εμπορικό event της Black Friday θα συνδυαστεί με κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.

Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ είναι από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των καταναλωτών την «Μαύρη Παρασκευή» είναι τα κινητά τηλέφωνα, οι τηλεοράσεις, τα αθλητικά παπούτσια, τα laptops, τα smartwatches, τα ανδρικά μπουφάν κ.λπ.

protothema.gr