Με θεσμικές παρεμβάσεις συνεχίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης να κινείται στην υπόθεση των υποκλοπών, επιδιώκοντας να αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων νομικών και θεσμικών εργαλείων. Ετσι, χθες ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση με την οποία ζητάει να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν παρακολουθηθεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε αυτή την κίνηση σε συνέχεια της απόρριψης από την ΑΔΑΕ του αιτήματος που είχε καταθέσει ζητώντας να ενημερωθεί για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ. Τώρα, με την αίτηση ακύρωσης ο κ. Ανδρουλάκης ζητάει να αναγνωριστεί ότι η διάταξη του ν. 4790/2021, με την οποία απαγορεύτηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε σε δηλώσεις του ότι η διάταξη αυτή θα έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί από τις αρχές Αυγούστου, όταν και έγινε γνωστό ότι το τηλέφωνό του παρακολουθούσε η ΕΥΠ. «Η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να το κάνει στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ που εξέδωσε. Δεν το έπραξε. Είχε την ευκαιρία να κάνει δεκτή σχετική τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στις 29 Σεπτεμβρίου 2022. Το απέφυγε εκ νέου. Τελικώς και αυτή η πτυχή της υπόθεσης έρχεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, ώστε να κριθεί το κύρος της επίμαχης διάταξης». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι εργαλειοποίησε το απόρρητο με στόχο τη συγκάλυψη «και δημιούργησε νησίδες ανομίας στη λειτουργία του κράτους, κάτι που δεν νοείται σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία», όπως πρόσθεσε.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ