Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα myΘέρμανση όπου μπορείτε να κάνετε τις αιτήσεις το φετινό επίδομα θέρμανσης. Μπορείτε να μπείτε στην πλατφόρμα από εδώ.

Σημειώνεται πως οι χρήστες μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα ανά διαστήματα λόγω της εισαγωγής μεγάλου αριθμού πολιτών στην πλατφόρμα.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές - Τα ποσά

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η πρώτη πληρωμή, που θα αφορά παλαιούς δικαιούχους, θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου, ως προκαταβολή του ποσού, η δεύτερη στις 28 Φεβρουαρίου και η τρίτη στις 28 Απριλίου.

Το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται από 100 έως και 800 ευρώ ενώ προβλέπεται διπλασιασμός του ποσού έως και τα 1.600 ευρώ, για νέους δικαιούχους οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και για παλαιούς δικαιούχους οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις λοιπές επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση.

«Κλειδί» για το τελικό ποσό επιδόματος θα είναι οι «βαθμοημέρες» ψύχους της κάθε περιοχής ή οικισμού.

Λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς των οποίων ο συντελεστής επιδότησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας -ουσιαστικά είναι οι ορεινές περιοχές της χώρας - το ύψος του επιδόματος, προσαυξάνεται κατά ποσοστό 25% φτάνοντας έως και στα 1.000 ευρώ.

Σε κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα για αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 350 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, και προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Η επιδότηση αφορά την κύρια κατοικία και ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Πώς θα κάνετε αίτηση
Κατά την είσοδο το myΘέρμανση ο δικαιούχος επιλέγει αν θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του επιδόματος ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως διαχειριστής-εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Αναλυτικά τα βήματα:

Επιλογή «υποβολή αίτησης» και σύνδεση με τους κωδικούς Taxisnet
Επιλογή «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
Επιλογή του καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ)
Εισαγωγή του αριθμού παροχής ρεύματος
Επιλογή «μονοκατοικίας» ή «πολυκατοικίας»
Επιλογή «ιδιοκτήτης» ή «ένοικος» (συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
Εισαγωγή έγκυρου και ενεργού αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

ethnos.gr