Με ρελάνς απάντησε ο κλάδος των πετρελαιοειδών στη μάχη που ξεκινά σήμερα για τη θέρμανση καθώς αρχίζει η χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος των ΕΛΠΕ, σε μια προσπάθεια στήριξης της αγοράς και των καταναλωτών, αποφάσισε να χορηγήσει έκπτωση στις εταιρείες εμπορίας που ανέρχεται σε 6 λεπτά προ ΦΠΑ ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ, ανά λίτρο.

Ουσιαστικά με την έκπτωση αυτή εάν η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούσε χθες, αντί για το 1,44 έως 1,46 ευρώ το λίτρο, η τιμή καταναλωτή θα διαμορφωνόταν περίπου στα 1,36 έως 1,38 ευρώ το λίτρο. Για σήμερα, η τιμή του ντίζελ θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθεί με μικρή διακύμανση σε σχέση με χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου, αναμένεται να υπάρξουν και άλλες προσφορές προς όφελος των καταναλωτών. Ενδεικτικά η εταιρεία ΕΚΟ του ομίλου ΕΛΠΕ αναμένεται να προσφέρει επιπλέον έκπτωση 5% στην τιμή του θέρμανσης, που σημαίνει ότι η τελική τιμή για τους καταναλωτές θα κινηθεί κοντά στο 1,3 ευρώ το λίτρο, τιμή ευθέως ανταγωνιστική με το φυσικό αέριο.

Σημειώνεται ότι σε αυτές τις τιμές έχει συνυπολογιστεί και η κρατική επιδότηση των 0,25 ευρώ το λίτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση, όχι όμως και το ενδεχόμενο επίδομα θέρμανσης για όσους το δικαιούνται και το οποίο θα κατεβάσει ακόμη περισσότερο την τιμή για τους δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος είναι υψηλότερη κατά περίπου 18% σε σχέση με πέρυσι, όταν και είχε βγει στην αγορά με τιμή στο 1,16 ευρώ το λίτρο.

Τέλος, με την έκπτωση που δίνουν τα ΕΛΠΕ για το πετρέλαιο θέρμανσης περιορίζεται και η διαφορά που έχει το καύσιμο σε σύγκριση με το φυσικό αέριο, το οποίο θα είναι φθηνότερο κατά 15% και όχι κατά 20% όπως θα ήταν χωρίς την έκπτωση. Υπενθυμίζεται ότι το φυσικό αέριο σύμφωνα με πηγές της αγοράς τιμολογείται στα 0,11 ευρώ/KWh.

capital.gr