Στις σοβαρές ελλείψεις (και στη Λάρισα)  σε αρκετές κατηγορίες βασικών φαρμάκων, όπως είναι τα αντισταμινικά και τα αντιπυρετικά σε αναβράζουσα μορφή (ορισμένα από αυτά δεν αναμένονται πριν από τις αρχές του νέου χρόνο), καθώς και παιδικά σιρόπια για τον βήχα, αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Οπως εξήγησε πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς όλο τον χρόνο, όμως ιδιαίτερα σε αυτή την συγκυρία, εξαιτίας του πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή τους. Εξάλλου, είναι και οι καλοκαιρινές άδειες, με τις εταιρείες να κλείνουν, οπότε, έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση, οι παραδόσεις από τις εταιρείες γίνονται με το σταγονόμετρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, το 90% των ελλείψεων οφείλεται στις εξαγωγές, λόγω των χαμηλών τιμών στην Ελλάδα και μόνο ένα 10% περίπου σχετίζεται με προβλήματα στην παραγωγή ή στη διακίνησή τους από την εκάστοτε εταιρεία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, φάρμακα σύγχρονων θεραπειών για τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, τη χοληστερίνη, τον θυρεοειδή, το αναπνευστικό αλλά και αντιπηκτικά στην Ευρώπη έχουν διπλάσια, τριπλάσια ή και τετραπλάσια τιμή, ενώ στην Αμερική, η τιμή μπορεί να είναι έως και 10 φορές ακριβότερη.

” Όταν υπάρχει ένα προβληματικό δεδομένο, αυτό των ελλείψεων σε φάρμακα στην προκειμένη περίπτωση, τότε οτιδήποτε καθίσει πάνω σε αυτό, είτε λέγεται κορονοϊός, καλοκαιρινές άδειες, αλλαγή του χρόνου ή πόλεμος στην Ουκρανία, το κάνει πολύ χειρότερο”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Ευγενίδης.

ertnews.gr