Βαθμολογία

UEFA Grassroots Week 2022

Με μια σειρά εκδηλώσεων από τις 23/09 έως τις 2/10/2022, θα πραγματοποιηθεί η Εβδομάδα Αναπτυξιακών Δράσεων 2022, η οποία είναι κοινή για όλες της Ομοσπονδίες μέλη της UEFA.

Οι εκδηλώσεις της UEFA Grassroots Week θα πραγματοποιηθούν σε πέντε περιοχές ανά την επικράτεια σε συνεργασία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με τις αντίστοιχες Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων (23/09 ΕΠΣ Φωκίδας, 24/09 ΕΠΣ Γρεβενών, 25/09 ΕΠΣ Ευρυτανίας,  01-02/10 ΕΠΣ Κεφαλληνίας - Ιθάκης, 02/10 ΕΠΣ Κιλκίς).

Οι δράσεις της εβδομάδας Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου εντάσσονται στο πρόγραμμα «Hello Football Friend» που υλοποιεί η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και αποτελούν θεσμό για το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια ως 14 ετών, μέλη ποδοσφαιρικών ακαδημιών, άτομα με ειδικές δυνατότητες, τοπικοί κοινωνικοί φορείς και οργανωμένες δομές προσφύγων.

Οι εκδηλώσεις του προγράμματος «Hello Football Friend» περιλαμβάνουν τουρνουά ποδοσφαίρου, ομιλίες σχετικά με την κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου και διδασκαλία των μυστικών του αθλήματος από έμπειρους εκπαιδευτές της Ομοσπονδίας. Κεντρικός στόχος των εκδηλώσεων είναι η προσέλκυση στο ποδόσφαιρο αγοριών και κοριτσιών, καθώς επίσης ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τις προηγούμενες χρονιές στο πρόγραμμα «Hello Football Friend» η συμμετοχή ήταν συγκινητική, καθώς το 2019 πήραν μέρος σε αυτό 10.000 παιδιά, ενώ το 2021 οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 15.000.

Οι δράσεις Grassroots αφορούν  το άνοιγμα του αθλήματος στην κοινωνία, πέραν του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και των επίσημων εθνικών και διεθνών διοργανώσεων, ενώ παράλληλα εκφράζει την στήριξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, το οποίο αποτελεί την βάση για το επαγγελματικό. Στόχος της UEFA και της Ε.Π.Ο. που το υλοποιούν, είναι να δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά -αγόρια και κορίτσια, ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες, άτομα με ειδικές δυνατότητες και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, να βιώσουν τη χαρά του δημοφιλέστερου αθλήματος.

Το πρόγραμμα έχει εκπονηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδεικνύει και να προβάλλει τις αξίες του ποδοσφαίρου και μέσα από αυτές να συμβάλλει, όχι μόνο στην υγεία και στη φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων, αλλά και στην κοινωνικοποίηση και στην προσωπική εξέλιξη. Εστιάζει δηλαδή στα οφέλη που μπορεί να προσφέρει γενικότερα ο αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο, σε όσους και όσες ασχολούνται με αυτό και προωθεί τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση.

Η UEFA έχει δώσει το σύνθημα και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αφομοίωσε και ενστερνίστηκε τα μηνύματα και δίνει την πρέπουσα βαρύτητα στο πρόγραμμα Grassroots: ευκαιρία συμμετοχής σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, χρώματος, εθνικότητας, σωματικής διάπλασης. Ισότιμο ποδόσφαιρο, χωρίς κανενός είδους διάκριση, σε ευχάριστο και ποιοτικό περιβάλλον.

epo.gr