Τις πρώτες εκτιμήσεις για τον καιρό τον φετινό χειμώνα παρουσιάζει ο μετεωρολόγος, διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, μέσα από τη σελίδα του στο Διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς για τον καιρό, τα μεγάλα κλιματικά κέντρα επεκτείνουν τις προβλέψεις τους για τον χειμώνα και προβλέπουν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και μειωμένες βροχοπτώσεις, όπως αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς. Μάλιστα τονίζει ότι τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάζουν μικρότερη προβλεψιμότητα και δεν τα χρησιμοποιεί η ΕΜΥ.

Τα τελευταία χρόνια από την ΕΜΥ γίνεται σύνθεση των μακροπρόθεσμων προγνώσεων από τα μεγάλα Παγκόσμια Κλιματικά Κέντρα και για το φθινόπωρο 2022 επελέγησαν να εξεταστούν οι αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές, της θερμοκρασίας στα 2m, ο υετός, τα γεωδυναμικά ύψη στα 500 hPa, καθώς και οι αποκλίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια, έτσι όπως αυτές προκύπτουν, τόσο από το μακροπρόθεσμο μοντέλο του ECMWF όσο και από το σύστημα πολλαπλών μοντέλων (multi-modelsystem).

Κολυδάς για τις προβλέψεις του χειμώνα

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του ECMWF που χρησιμοποιεί και την υπηρεσία Copernicus, ο Θοδωρής Κολυδάς σημειώνει πως για τους ερχόμενους μήνες αναφέρεται ότι «το φετινό φθινόπωρο, στη δυτική και βόρεια Ελλάδα προβλέπεται σχετικά ζεστό, ενώ μειωμένες θα είναι οι βροχοπτώσεις στα νοτιοανατολικά».

Οι προβλέψεις του προσεχούς Νοεμβρίου δείχνουν κάποιες πιθανότητες για αυξημένες χιονοπτώσεις στην κεντρική Ευρώπη, ενώ στα περισσότερα από τα άλλα μέρη προβλέπονται λιγότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό για αυτόν τον μήνα. Παράλληλα, οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται πάνω από τα κανονικά επίπεδα. 

Πρόβλεψη για χειμώνα

«Η πρόβλεψη χιονόπτωσης Δεκεμβρίου δείχνει ισχυρότερες αρνητικές ανωμαλίες. Το μοτίβο φαίνεται υπό την επίδραση ενός συστήματος υψηλών πιέσεων, καθώς η πρόβλεψη δεν επιτρέπει πολλά εκτεταμένα σενάρια χιονόπτωσης, και σαφώς αρνητικά σήματα εμφανίζονται και στην Ελλάδα. Οι θερμοκρασίες στη Βαλκανική και στη χώρα μας εμφανίζονται πάνω από τα κανονικά επίπεδα και κανονικές στη δυτική Ευρώπη», αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς.

Για την πρόβλεψη του Ιανουαρίου 2023 δεν υπάρχει ουσιαστική βελτίωση. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης προβλέπεται να έχει λιγότερες χιονοπτώσεις μέχρι τα μέσα του χειμώνα, εκτός από ορισμένες μικρότερης έκτασης περιοχές.

Πρόβλεψη για Ιανουάριο

Οι θερμοκρασίες στα βορειοδυτικά της Ευρώπης στα Βαλκάνια και στη χώρα μας δείχνουν να βρίσκονται σε υψηλότερες τιμές από το κανονικό.

Παράλληλα, και το μοντέλο UKMO δείχνει έναν ήπιο χειμώνα για τη χώρα μας, τονίζοντας πως στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου θα σημειωθούν λιγότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό. 

iefimerida.gr