Νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η Λιζ Τρας, η οποία διαδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις.

«Είναι τιμή μου που εκλέχθηκα αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος.  Σας ευχαριστώ που με εμπιστευτήκατε για να ηγηθώ και να προσφέρω για τη μεγάλη μας χώρα. Θα αναλάβω τολμηρή δράση για να ξεπεράσουμε όλοι μας αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να αναπτύξουμε την οικονομία μας και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου» γράφει η Λιζ Τρας στο πρώτο της μήνυμα προς τον βρετανικό λαό μέσω Twitter.

Τα αποτελέσματα

Λιζ Τρας: 81,326

Ρίσι Σούνακ: 60,399

Εκλογικό σώμα: 172,437

Συμμετοχή: 82.6%

Απορριφθέντα ψηφοδέλτια: 654

Οι υποσχέσεις της Λιζ Τρας

Η Τρας, που ήταν το φαβορί όλων των δημοσκοπήσεων, έχει υποσχεθεί να ανακοινώσει περαιτέρω βοήθεια για τη θωράκιση των καταναλωτών εντός μιας εβδομάδας από την ανάληψη των καθηκόντων της. Στη συνέχεια, σχεδιάζει να προβεί σε φορολογικές περικοπές ύψους 30 δισ. λιρών μέσω ενός έκτακτου προϋπολογισμού αργότερα αυτόν τον μήνα, υποστηρίζοντας ότι η φορολογική επιβάρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου ευθύνεται για την υποτονική ανάπτυξη.

Η Τρας δίνει βάση στην ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας και τις γεωτρήσεις

Σημειώνεται ότι οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το SNP κάλεσαν την κυβέρνηση να «παγώσει» τις τιμές της ενέργειας μέσω επιδοτήσεων πολλών δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ οι Πράσινοι πρότειναν την εθνικοποίηση των πέντε μεγαλύτερων προμηθευτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τρας δεν απέκλεισε το «πάγωμα» την Κυριακή, αλλά έχει προηγουμένως χαρακτηρίσει την ιδέα ως «αυτοκόλλητο επίδεσμο» και υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βοηθηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο και να ενισχύσει τις εγχώριες πηγές ενέργειας.

Είπε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στήριξη θα πρέπει να πάει «χέρι - χέρι» με τις προσπάθειες για την ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας, την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου και περισσότερες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Εκτός από τις φοροελαφρύνσεις, η Λιζ Τρας δεσμεύτηκε να δημιουργήσει επενδυτικές ζώνες με χαμηλούς κανονισμούς και να επιφέρει τη μεγαλύτερη αύξηση των αμυντικών δαπανών εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, εγκατέλειψε ένα σχέδιο για τη σύνδεση των αμοιβών του δημόσιου τομέα με το τοπικό κόστος διαβίωσης, μετά από αντιδράσεις από τα συνδικάτα, τους Εργατικούς και ορισμένους Συντηρητικούς.

ethnos.gr