Βαθμολογία

Η αρχή μιας «παράστασης» με διαφορετικούς ρόλους και άγνωστο φινάλε!

Φίλες και φίλοι της ιστοσελίδας μας εύχομαι να είστε άπαντες καλά και να περνάτε όμορφες στιγμές με πρόσωπα αγαπημένα τις τελευταίες(τουλάχιστον ημερολογιακά) ημέρες του καλοκαιριού. Δεν μπορώ να σας κρύψω ότι μου έλειψε η επαφή μας από το αγαπημένο μας ραδιόφωνο στους 104,8 στο οποίο θα επιστρέψουμε από τις αρχές του Οκτώβρη, Δευτέρα και Παρασκευή 21:00 - 23:00 στην γνωστή μας ώρα!

Γράφει ο Χρήστος Δαϊρετζής

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από εκείνο το απόγευμα της 17ης του Μαΐου που διεξήχθη η τελευταία αγωνιστική των play off της Superleague 1, έχουμε και πάλι σέντρα στην κορυφαία κατηγορία της χώρας. Το βράδυ της Παρασκευής (19/8 - 21:30) στον Βόλο πραγματοποιήθηκε η "παρθενική" αναμέτρηση με τον ΝΠΣ Βόλος να υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης. Η αλήθεια είναι ότι περιμένω ένα καλύτερο τουλάχιστον από πλευράς θεάματος πρωτάθλημα. Τώρα όσον αφορά τις βαθμολογικές αποκλίσεις, την αγωνιά αλλά και το πόσο χρήσιμα ή όχι είναι τα play off και τα play out τελικά αυτό είναι κάτι που θα φανεί όταν φτάσουμε στο φινάλε. Τέλος, να υπενθυμίζεται πως φέτος η δεύτερη θέση οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να υποβιβαστούν παραπάνω από 1+1 ομάδες.

Ξεκινώντας τις σκέψεις μου με φθίνουσα ιεραρχία, νομίζω ότι και πάλι ο Ολυμπιακός έχει τον πρώτο λόγο αναφορικά με τον τίτλο. Προσοχή, δεν τον χαρακτηρίζω άνετο πρωταθλητή όμως όπως σωστά έχουν ορίσει οι στοιχηματικές εταιρείες είναι και πάλι το φαβορί. Άλλαξε τον Πέδρο Μαρτίνς με τον "Βαλενθιάνο" Κάρλος Κορμπεράν και την ώρα που γράφεται το κείμενο διεκδικεί την είσοδό του στο Europa League έχοντας αποσπάσει 1-1 στην Κύπρο κόντρα στον Απόλλωνα Λεμεσού. Ο Ολυμπιακός μεσοεπιθετικά έχει ποιότητα, ωστόσο με προβληματίζει η τετράδα της άμυνάς του.

Το κεφάλαιο ΠΑΟΚ είναι ένα μυστήριο. Προσωπικά εκτιμώ ότι οι "ασπρόμαυροι" έχουν μπροστά τους την πιο περίεργη ενδεχομένως χρονιά επί εποχής Ιβάν Σαββίδη, καθώς αυτοί μπαίνουν σε καθεστώς Νέας Τούμπας και αυτάρκειας. Η ομάδα έμεινε εκτός Ευρώπης νωρίς, μετά την περυσινή θριαμβευτική πορεία έως τους 8 του Conference League και θεωρώ ότι το μόνο στο οποίο μπορούν να ελπίζουν οι φίλοι του ΠΑΟΚ για κάτι καλό είναι ο Ράζβαν Λουτσέσκου που έχει στα χέρια του πολλούς νέους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι όμως είναι νεαροί κάτι το οποίο δεν είναι στην φιλοσοφία του Ρουμάνου τεχνικού για τον οποίο έχω άπειρη εκτίμηση. Κοντολογίς, στον ΠΑΟΚ είναι δυο οι επιλογές, είτε ξεκινούν νωρίς με ένα καλό σερί, είτε ρίχνουν από νωρίς την "καρδάρα" με το γάλα και αρκούνται σε ένα Ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ο Παναθηναϊκός, είναι επίσης μια ομάδα της οποίας ο προπονητής χαίρει της απέραντής μου εκτίμησης, Με μια βασική διαφορά ωστόσο, ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κράτησε την επιρροή που "έχτισε" πάνω στην ομάδα του, καθότι έγιναν ελάχιστες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ. Ο Παναθηναϊκός θεωρώ ότι θα είναι μια ομάδα με μέταλλο και ουσία. Απέκτησε έναν ποδοσφαιριστή σημείο αναφοράς στην κορυφή της επίθεσης που ακούει στο όνομα Άντραζ Σπόραρ. 'Ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής τον οποίο γνώριζα και στα δικά μου μάτια έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι επέλεξε την χώρα μας στα 28 του ερχόμενος από γεμάτη σεζόν. Τέλος, το κατά πόσο οι πράσινοι είναι έτοιμοι να "χτυπήσουν" την πόρτα της κορυφής είναι κάτι το οποίο θα γίνει πιο σαφές παιχνίδι με το παιχνίδι, ωστόσο εγώ εκτιμώ πως η νοοτροπία του νικητή χτίζεται δυσκολότερα απ' όσο κάποιοι μπορεί να νομίζουν.

Ο Άρης είναι μια γοητευτική ομάδα στο μάτι. Στα Ευρωπαϊκά του παιχνίδια έδειξε ότι ο Ερμάν Μπούργος έχει δουλέψει με την ποιοτική του ομάδα. Η αλήθεια είναι ότι στους "κίτρινους" απουσιάζει η στόφα και όπως λένε οι αγγλομαθείς το... "know - how". Νομίζω ότι όλα θα είναι πιο εύκολα για εκείνον ως οργανισμός αν αποβάλει τα 52 χρόνια που έχει ομάδα να κερδίσει κάποιον τίτλο και την παραπάνω από μια δεκαετία που έχει να αγωνιστεί στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαύσουμε ποδόσφαιρο από μια εξαιρετικά ποιοτική μεσοεπιθετικό ομάδα.

Θα κλείσουμε την αναφορά μας με τους... "μεγάλους" με την ΑΕΚ, η οποίο ετοιμάζεται να μπει στο πανέμορφό της γήπεδο. Ένα πραγματικό "στολίδι" για την ίδια, τους φίλους της, αλλά και συνολικά το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ΑΕΚ είναι και αυτή μια "εξίσωση" που θα έχει ενδιαφέρον το αποτέλεσμά της. Ο Ματίας Αλμέιδα είναι ένας πρώην εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, ωστόσο ως προπονητής αναμένουμε να μας δείξει τις ικανότητές του. Είναι μια ομάδα αρκετά επικίνδυνη καλή μεσοεπιθετικά με τον Αραούχο πλέον να έχει το περιβραχιόνιο και να αποτελεί τον φυσικό ηγέτη της ομάδας. Θα κλείσω παίρνοντας το ρίσκο να πω πως δύσκολα θα χαθούν βαθμοί εντός έδρας από την ΑΕΚ. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Στην τελική έκβαση της χρονιάς για εκείνη μπορεί και τίποτε, μπορεί και πολλά!

Από εκεί και πέρα, πολλές ομάδες έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν για είσοδο στα play off και την έκτη θέση. ΠΑΣ Γιάννινα και ΟΦΗ έδειξαν δυνατοί και την περσινή αγωνιστική περίοδο. Ωστόσο ποιος μπορεί να διαγράψει τον Βόλο, τον Ατρόμητο που φέτος εκτιμώ πως θα είναι πολύ πιο δυνατός μετά το μάθημα που δεν του έγινε ευτυχώς για εκείνον πάθημα αποφεύγοντας τον υποβιβασμό, Και στην τελική, ας δούμε και μια έκπληξη που δεν θα σβήσει σαν το "πυροτέχνημα" του Βόλου που έσβησε τις τελευταίες αγωνιστικές στο περασμένο πρωτάθλημα.

Συζητώντας για υποβιβασμό, νομίζω ότι καθαρά αγωνιστικά η Λαμία είναι το πρώτο φαβορί. Απέφυγε πέρυσι την Superleague 2 στο μπαράζ με την Βέροια, έχοντας διανύσει μια κάκιστη χρονιά από τον Δεκέμβριο και μετά με την συγκομιδή της τις πρώτες αγωνιστικές του περασμένου πρωταθλήματος να την γλιτώνουν από την τελευταία θέση. Ωστόσο, είμαι της άποψης πως όταν "φλερτάρεις" με κάτι αργά ή γρήγορα αυτό θα έρθει.

Κάπως έτσι είναι δομημένο το φετινό πρωτάθλημα στο μυαλό μου. Ευχή όλων πρέπει να είναι να βγει κερδισμένο το ίδιο το ποδόσφαιρο, μακριά από μικροπολιτικές και τοξικότητες!

ΥΓ: Εύχομαι υγεία σε όλους, όσοι πάμε στα γήπεδα τόσοι να γυρίσουμε από την αρχή έως το τέλος!

ΥΓ2: Στον πυλώνα (χωρίς εισαγωγικά) της ιστοσελίδας μας Χρήστο Γκατζούλη εύχομαι και δημόσια χρόνια πολλά γεμάτα υγεία και συνέχιση της μοναδικής του δημιουργικότητας! Είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλω πολλά για όλο αυτό που φτιάξαμε και εδώ, αλλά και στο ραδιόφωνο!