Βαθμολογία

Εξηγώντας τα όχι και τόσο ανεξήγητα!

Γράφει ο Χρήστος Δαϊρετζής

Φίλες και φίλοι της ιστοσελίδας μας σας χαιρετώ με ιδιαίτερο σεβασμό από την πανέμορφη γενέτειρα μου την Ρόδο, η οποία σφύζει από τουρισμό και ζωή σε κάθε της γωνιά. Πριν αναφέρω οτιδήποτε δεν θα σας κρύψω ότι μου έλειψε η επαφή μας τόσο από κοντά, αλλά και μέσα από το αγαπημένο μας ραδιόφωνο στους 104,8. Εύχομαι να είστε άπαντες υγιείς και να περάσετε έναν όμορφο Αύγουστο με ανθρώπους που αγαπάτε.

Η ποδοσφαιρική περίοδος 2022 - 2023 έχει ξεκινήσει για τα καλά. Η ΑΕΛ με τον ενθουσιασμό που έχει επιφέρει ο ερχομός του Αχιλλέα Νταβέλη στην προεδρία της ομάδας, έχει ξεκινήσει την προετοιμασία της, έχοντας θέσει υψηλούς στόχους. Παράλληλα, ξεκίνησαν και οι υποχρεώσεις των Ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οι αποκλεισμοί τόσο του Ολυμπιακού που συνεχίζει στα προκριματικά του Europa League, όσο και του ΠΑΟΚ από το Conference League που μένει εκτός Ευρώπης ήταν ένα ηχηρό "χαστούκι" και για τους δυο. Προσωπικά ουδεμία έκπληξη μου προκάλεσε. Προσωπικά, πριν κρίνω τον ίδιο τον στόχο, μπαίνω στην διαδικασία να κοιτάξω εάν το ποδοσφαιρικό πλάνο συμβαδίζει με τον στόχο.

Ας τα βάλουμε κάτω, ξεκινώντας από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Οι "ερυθρόλευκοι" γνώριζαν πως για να προχωρήσουν έως την φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης έπρεπε να αποκλείσουν 3 αντιπάλους οι οποίοι θα ήταν με την σειρά τους πρωταθλητές. Αποδείχθηκε πως οι κινήσεις που πραγματοποίησαν οι "ερυθρόλευκοι" δεν ήταν αρκετές τουλάχιστον ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά αυτή την περίοδο και ο Ολυμπιακός να κάμψει την αντίσταση της Μακάμπι Χάιφα. Τέλος, εκτιμώ πως είναι μικρότερη η ευθύνη του Πέδρο Μαρτίνς απ' όσο έχει δημιουργηθεί η εντύπωση.

Ο δε ΠΑΟΚ είναι μια καινούρια ομάδα. Μια ομάδα που έριξε τον μέσο όρο ηλικίας της κατακόρυφα και ξεκινώντας φέτος από την αρχή. Σαφώς και οι μεταγραφικές κινήσεις δεν ήταν της ποιότητας των προηγούμενων ετών. Ωστόσο, στα δικά μου πάντοτε μάτια οι "ασπρόμαυροι" δεν "πλήρωσαν" το γεγονός πως δεν είχαν ποιότητα στα ματς με την Λέφσκι Σόφιας, αλλά την συνθήκη η οποία θέλει τον ΠΑΟΚ να δημιουργεί μια νέα ομάδα έπειτα από μια εξαετία. Μια ομάδα που θα κριθεί στο μέλλον, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι ξεκίνησε με απώλεια και με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την πορεία της.

Με αυτά και με αυτά καταλήγουμε στο ότι μόνο ανεξήγητοι δεν είναι οι παραπάνω αποκλεισμοί. Ποδοσφαιρικά είναι απολύτως λογικοί ως αποκλεισμοί και είναι ίσως και μια ευκαιρία για τις ομάδες να "κοιταχτούν στον καθρέφτη". Από εκεί και πέρα, για Παναθηναϊκό και Άρη που θα αντιμετωπίσουν την Σλάβια Πράγας και την Μακάμπι Τελ Αβίβ αντίστοιχα, εκτιμώ πως ποδοσφαιρικά κινήθηκαν αρκετά μεθοδευμένα, ανεξάρτητα με το εάν συνεχίσουν ή αποκλειστούν.