Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του εκ νέου το πρωί της Πέμπτης στον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας.

Ο κ. Ματαρέλα έκανε αυτή τη φορά δεκτή την παραίτηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, αλλά του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός, κατά την ίδια ενημέρωση.

Η εξέλιξη αυτή οριστικοποιεί τη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο, κάτι που αναμένεται μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 9 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της για αντιμετώπιση των τρεχόντων θεμάτων, ανέφερε χαρακτηριστικά η δήλωση από το προεδρικό μέγαρο.

Η συνάντηση Ματαρέλα-Ντράγκι ήταν διαδικαστική και κράτησε λιγότερο από 40 λεπτά της ώρας.

Θα ακολουθήσουν εντός της ημέρας συναντήσεις του προέδρου Ματαρέλα με τους προέδρους της βουλής και της γερουσίας για την προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου. Θα πρέπει να υπάρξει μια έστω τυπική διερεύνηση εάν μπορεί να προκύψει κάποια κυβερνητική πλειοψηφία που να θωρείται βιώσιμη, προτού διαλυθεί η βουλή και προκηρυχθούν οι εκλογές.

Στη 1 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, αναμένεται ξανά στο κοινοβούλιο ο κ. Ντράγκι, ύστερα από την πρωινή του σύντομη δήλωση από το βήμα ότι θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο ώστε να ανακοινώσει στον κ. Ματαρέλα τις αποφάσεις του.

Ο ιταλικός Τύπος σχολιάζει ότι η Ιταλία ετοιμάζεται για κάτι εξαιρετικά σπάνιο στην πολιτική ιστορία της χώρας, δηλαδή μια προεκλογική εκστρατεία εν μέσω καλοκαιριού. Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα La Repubblica, οι εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν για τις 2 ή 9 Οκτωβρίου. Κατά την κρατική τηλεόραση πιθανή ημερομηνία είναι και η 25η Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Ντράγκι υποχρεώνεται να αποχωρήσει καθώς τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού απέσυραν την υποστήριξή τους στην κυβέρνησή του, που χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2021.

Πηγή: RAI, Reuters, La Repubblica