Σαφείς κατευθύνσεις στους διαχειριστές του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας για ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος δίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στην περίπτωση που διακοπούν οι ροές ρωσικού αερίου τον χειμώνα, στην αιχμή της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ΡΑΕ που θεωρεί πολύ πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στο Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνου, ορίζει πως εάν δεν έχει καταστεί εφικτό να καλυφθούν οι ανάγκες από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άλλα καύσιμα (λιγνίτη, ντίζελ κ.λπ.) και από εισαγωγές ρεύματος, και προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικό μπλακ άουτ, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές σε επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές.

Ειδικά για την Αττική τα φορτία που θα αποκοπούν είναι ομαδοποιημένα ανά περιοχές. Από τις περικοπές εξαιρούνται φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, τράπεζες, ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές, υποδομές μεταφορών κ.λπ. Εν τω μεταξύ, χθες, η Κομισιόν παρουσίασε την πρότασή της για μείωση κατανάλωσης αερίου στην Ε.Ε. κατά 15%. Την ίδια ώρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφηνε να εννοηθεί πως ο αγωγός Nord Stream θα επαναλειτουργήσει από σήμερα, αλλά με μειωμένες ποσότητες.

Πολύ πιθανό και παράλληλα υψηλού κινδύνου για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, αξιολογεί η ΡΑΕ το σενάριο της πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα. Οι συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου εκτιμώνται από την αρμόδια αρχή από καταστροφικές έως κρίσιμες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες, εθνικό μπλακ άουτ και σημαντικές διαταραχές στα διασυνδεδεμένα ηλεκτρικά συστήματα άλλων χωρών. Η αντιμετώπισή του απαιτεί μία πολύ καλά προσχεδιασμένη διαχείριση υπό την ευθύνη του ΑΔΜΗΕ, η οποία περιλαμβάνει ακόμη και... ρεύμα με δελτίο.

Οι περιορισμένες ροές φυσικού αερίου θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας που στηρίζεται σε ποσοστό πάνω από 40% στο εισαγόμενο καύσιμο. Ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή έκτακτων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα μερικής ή και ολικής κατάρρευσης του συστήματος, δηλαδή ένα γενικευμένο μπλακ άουτ.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr