Βαθμολογία

Οι όροι του Πούτιν για την επανέναρξη του Nord Stream

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom είναι έτοιμος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του αναφορικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εάν δεν επιλυθεί η διαφωνία για τα μέρη που βρίσκονται υπό κυρώσεις, οι ροές θα περιοριστούν σημαντικά.

Ουσιαστικά ο Ρώσος πρόεδρος επικαλείται την αργή πρόοδο στη συντήρηση του εξοπλισμού και τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας για την τουρμπίνα που συντηρήθηκε στον Καναδά. Μετά από ξέφρενες διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας, η τουρμπίνα είναι καθ' οδόν από τον Καναδά.

Η Ευρώπη περιμένει την Πέμπτη- την ημέρα που ολοκληρώνονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1- για να δει αν θα επανέλθουν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Αν και υπάρχουν πολλές ανησυχίες ότι η Μόσχα δεν θα επαναφέρει τις ροές, ο Πούτιν έδωσε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Μόσχα σχεδιάζει να επανεκκινήσει τουλάχιστον κάποιες ροές.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, του μεγαλύτερου αγωγού που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω εξαιτίας της αργής προόδου στη συντήρηση του εξοπλισμού. Εφόσον δεν επιστραφεί στη Ρωσία το τμήμα του αγωγού που αναμένεται, τότε ο αγωγός θα λειτουργήσει μόνο στο 20% της χωρητικότητάς του την επόμενη εβδομάδα, δεδομένου μάλιστα ότι άλλη μία από τις τουρμπίνες άντλησης φυσικού αερίου πρόκειται να σταλεί για συντήρηση στις 26 Ιουλίου, όπως είπε ο Πούτιν.

«Αν έρθει, θα λειτουργήσουν δύο. Εάν όχι, μόνο μία, άρα θα αντλούνται την ημέρα 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα», εξήγησε στους δημοσιογράφους μετά από τη σύνοδο κορυφής στο Ιράν αργά την Τρίτη, τονίζοντας ότι θέλει πίσω το εξάρτημα στη Ρωσία, μαζί με όλα τα έγγραφά του.

Ο σταθμός συμπίεσης Portovaya, που είναι το σημείο εισόδου για τον αγωγό Nord Stream στη ρωσική πλευρά της Βαλτικής Θάλασσας, χρειάζεται έξι μεγάλες τουρμπίνες για να λειτουργήσει ο αγωγός με πλήρη δυναμικότητα.  Μόνο δύο από αυτές τις λειτουργούσαν πριν κλείσει ο Nord Stream για συντήρηση στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με την Gazprom. Οι άλλες έπρεπε να επισκευαστούν από τον κατασκευαστή τους, τη Siemens Energy. Η μία πήγε στον Καναδά αλλά «κόλλησε» λόγω των κυρώσεων της Οτάβα κατά της Μόσχας. Ο Καναδάς αποδέσμευσε το εξάρτημα μετά από εκκλήσεις του Βερολίνου.

naftemporiki.gr