Η Δυτική Ευρώπη «βράζει», καθώς βιώνει τον πρώτο μεγάλο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, με τον υδράργυρο στην Πορτογαλία να αγγίζει τους 44 βαθμούς, ενώ και σε Γαλλία-Ισπανία οι θερμοκρασίες σπάνε το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, το ερώτημα που απασχολεί είναι κατά πόσο αυτό το κύμα καύσωνα θα επηρεάσει και την Ελλάδα.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ο υδράργυρος θα ανέβει αισθητά, κυρίως από την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο, όπως εκτιμά μιλώντας στο iefimerida.gr ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, το εν λόγω κύμα φαίνεται να φτάνει στη χώρα μας εξασθενημένο, με αποτέλεσμα να μη δούμε τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Πώς θα κυλήσει ο καιρός την τρέχουσα εβδομάδα

«Μέχρι αύριο η θερμοκρασία δεν θα ανέβει αισθητά. Από Πέμπτη ο υδράργυρος θα αρχίσει να παίρνει την ανιούσα, φτάνοντας τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. Το ίδιο σκηνικό θα επικρατήσει και την Παρασκευή έως και την Κυριακή. Η ζέστη θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, ενώ στα ανατολικά αναμένουμε θερμοκρασίες από 34 έως 36 βαθμούς» σημειώνει αρχικά, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του iefimerida.gr ο κ. Μαρουσάκης.

Τα στοιχεία δεν δείχνουν θερμοκρασίες Ισπανίας, Πορτογαλίας

Πάντως, όπως υπογραμμίζει ο γνωστός μετεωρολόγος, από την άλλη εβδομάδα φαίνεται να υπάρχει μια νέα άνοδος της θερμοκρασίας, ωστόσο «τα στοιχεία αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι σταθερά προκειμένου να πούμε με ακρίβεια τι ακριβώς περιμένουμε».

«Το κύμα καύσωνα δείχνει να φτάνει στη χώρα μας εξασθενημένο. Δεν περιμένουμε λοιπόν να δούμε θερμοκρασίες Ισπανίας-Πορτογαλίας», καταλήγει.

iefimerida.gr