Βαθμολογία

Πέθανε ο Σίνζο Άμπε

Υπέκυψε στα τραύματά του ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ο οποίος νωρίς το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) πυροβολήθηκε πισώπλατα από έναν ένοπλο άνδρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στην πόλη Νάρα. Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ιαπωνικό NHK.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέρρευσε αιμορραγώντας εν μέσω της προεκλογικής ομιλίας που εκφωνούσε. Αρχικά φέρεται να είχε σημάδια ζωής κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του με ασθενοφόρο και ελικόπτερο προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, ωστόσο υπέκυψε στα τραύματά του.  

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία έχει συλλάβει τον δράστη, έναν 42χρονο άνδρα. Πρόκειται για τον Τετσούγια Γιαμαγκάμι, πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού. Φέρεται να χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο τουφέκι.

Το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, ότι ο άνδρας ο οποίος άνοιξε πυρ «ήταν δυσαρεστημένος μαζί του και αποφάσισε να τον σκοτώσει». Οι σφαίρες έπληξαν στο στήθος και στον λαιμό τον βετεράνο της ιαπωνικής πολιτικής, προκαλώντας αιμορραγία και από τα δύο τραύματα.

Ο Σίνζο Άμπε παρέμενε πολιτικά δραστήριος μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο του 2020, ύστερα από σχεδόν οκτώ χρόνια στο τιμόνι της ιαπωνικής κυβέρνησης. Συχνά εκφωνούσε λόγους και έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις, υποστηρίζοντας δραστήρια το κυβερνών κόμμα. Η κρατική τηλεόραση της Ιαπωνίας επεσήμανε ότι το πρόγραμμα της ομιλίας του κ. Άμπε είχε γίνει γνωστό μόλις το προηγούμενο βράδυ.

Ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Ιαπωνίας, έχοντας εκλεγεί τέσσερις φορές στο αξίωμα, από το οποίο αποχώρησε πρόπερσι για λόγους υγείας. Για πρώτη φορά εξελέγη στην πρωθυπουργία το 2006, μένοντας στην εξουσία για σχεδόν 12 μήνες, πριν επανέλθει το 2012.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ