Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Σε ό,τι αφορά τα μέτωπα της πυρκαγιάς -που είναι πλέον σε ύφεση, η μετεωρολόγος του MEGA Χριστίνα Ρήγου υποστήριξε ότι οι άνεμοι υποχώρησαν αρκετά κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Ίσως το μεσημέρι (της Κυριακή) δούμε κάποιες ριπές έως 6 μποφόρ. Όμως από το απόγευμα και έως αύριο, θα είναι φανερά εξασθενημένοι, στα 2 με 4 μποφόρ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη Χριστίνα Ρήγου, η θερμοκρασία όμως θα παραμείνει υψηλή για την εποχή. «Χθες, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς έφτασε τους 32 με 35 βαθμούς στην περιοχή Βούλας και Γλυφάδας. Από την Τρίτη όμως η ζέστη θα υποχωρήσει λίγο, καθώς μπαίνουμε σε μια εβδομάδα με αστάθεια».

Καιρός -Μαρουσάκης: Έρχονται μπουρίνια με καταιγίδες και χαλάζι

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μετεωρολόγος του OPEN, αναφέρει σε ανάρτησή του ότι «μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες έρχονται επικίνδυνα μπουρίνια». Συγκεκριμένα, στην πρόγνωσή του επισημαίνει πως ο καιρός θα παρουσιάσει στροφή 180 μοιρών τις προσεχείς ημέρες «μιας και από την πολλή ζέστη και τα μελτέμια θα οδηγηθούμε σε έντονη αστάθεια που θα προκαλέσει καταιγίδες με έντονους κεραυνούς και χαλάζι».

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση του κ. Μαρουσάκη για τις «ψυχρές λίμνες» και τη μεταοβολή του καιρού:

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΨΥΧΡΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

«Αιτία γι' αυτή την αλλαγή του καιρού είναι αυτό που καλούμε στη Μετεωρολογία "φαινόμενο ψυχρής λίμνης". Όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, με τον όρο "ψυχρή λίμνη" αναφερόμαστε σε μια "κλειστή" περιοχή στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα όπου η θερμοκρασία του αέρα υποχωρεί απότομα προκαλώντας μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στον αέρα που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της Γης και στον αέρα που βρίσκεται πιο ψηλά. Αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση με τη σειρά της δημιουργεί έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καταιγίδων που υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες.

Στον πρώτο μας χάρτη με τα μπλε βέλη σημειώνουμε τις δύο διαδοχικές ψυχρές λίμνες που αναμένεται να μας απασχολήσουν τη νέα εβδομάδα.

«ΠΟΝΗΡΟΣ» ΚΑΙΡΟΣ

Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τη νέα εβδομάδα είναι σε θέση να μας "ξεγελάσουν" και να μας πιάσουν στον ύπνο…

Και αυτό το λέμε διότι μπορεί η ημέρα να ξεκινά με πολύ καλό καιρό, ήλιο και ζέστη, τίποτα όμως δεν θα προϊδεάζει γι' αυτό που θα ακολουθεί στη συνέχεια, όπου προς το απόγευμα και νωρίς το βράδυ θα ξεσπάνε από το πουθενά ισχυρές καταιγίδες με έντονους τοπικά κεραυνούς και χαλάζι. Γι' αυτό και ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ότι όταν βλέπουμε στον ουρανό να μαζεύονται "βαριά" σύννεφα και πριν ακούσουμε τα πρώτα μπουμπουνητά ή δούμε τις πρώτες ψιχάλες, θα πρέπει να απομακρυνόμαστε από τη θάλασσα και από εκτεθειμένα σημεία γενικότερα και να πηγαίνουμε σε ασφαλή σημεία μιας και οι κεραυνοί είναι ικανοί να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο!

Στον δεύτερο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των βροχοπτώσεων για τις επόμενες ημέρες όπου οι περιοχές που θα επηρεάζονται θα είναι τα ηπειρωτικά αλλά και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα ξεκινούν το μεσημέρι από ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής χώρας και γρήγορα θα εξαπλώνονται και σε πεδινές περιοχές ενώ από το απόγευμα και το βράδυ θα εξελίσσονται σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες εκτάσεις.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!!!»

iefimerida.gr