Βαθμολογία

Στην τελική ευθεία ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας

*Η ΛΑΡΙΣΑ ΠΟΛΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 4ου ΕΤΑΠ, ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ *Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας έχει ξεκινήσει και οι προετοιμασίες κορυφώνονται σε όλα τα επίπεδα. Η σημαντική διεθνούς εμβέλειας διοργάνωση αναβιώνει μετά από δέκα χρόνια και μπαίνει σε νέες βάσεις. Θα διεξαχθεί στη χώρα μας από τις 27 Απριλίου έως την 1η Μαΐου. Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος θα διεξαχθεί σε πέντε ΕΤΑΠ που θα πραγματοποιηθούν σε Κρήτη, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Ήπειρο.
Η Λάρισα θα είναι η πόλη τερματισμού του 4ου ΕΤΑΠ, του αγώνα που θα διεξαχθεί το Σάββατο 30 Απριλίου 2022. Ο τερματισμός στην πόλη της Λάρισας θα γίνει μπροστά από το μνημείο του Ιπποκράτη στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.
Η απονομή των επάθλων στους νικητές θα γίνει στο πάρκο Αλκαζάρ, όπου από το πρωί μέχρι το απόγευμα θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή με πλούσιες παράλληλες δράσεις σχετικές με το ποδήλατο.
Η Λάρισα ετοιμάζεται να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει τους αστέρες της παγκόσμιας ποδηλασίας και ένα σημαντικό αθλητικό, αλλά και πολιτιστικό γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην εξωστρέφεια και την προβολή της και ο Δήμος Λαρισαίων απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους να συμμετάσχουν σ’ αυτό το μεγάλο γεγονός, σ’ αυτήν τη μεγάλη γιορτή που θα εξελιχθεί στην πόλη. Από την πρώτη στιγμή, εξάλλου, ο Δήμος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Cycling Greece που αποτελεί το σχήμα που τελεί υπό την εποπτεία του υφυπουργού Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και όλους τους εμπλεκόμενους για την επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα.
Στον «International Tour of Hellas» θα συμμετάσχουν 21 ομάδες (19 επαγγελματικές, καθώς και οι Εθνικές ομάδες της Ελλάδας και της Κύπρου) με 147 ποδηλάτες από όλο τον κόσμο. Τεράστια θα είναι και η τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα που θα γίνει από τηλεοπτικούς σταθμούς μεγάλου κύρους και στις πέντε ηπείρους.
ΤΟ 4ο ΕΤΑΠ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Το 4ο ΕΤΑΠ, διεξάγεται την προτελευταία ημέρα της διοργάνωσης και οι ποδηλάτες θα διανύσουν απόσταση 176,5 χλμ. πριν τερματίσουν στη Λάρισα. Από την Καρδίτσα, οι ποδηλάτες κατευθύνονται στη λίμνη Πλαστήρα. Τα πρώτα 35 χιλιόμετρα θα δοκιμάσουν τα πόδια των ποδηλατών, ωστόσο η συνέχεια είναι εντελώς επίπεδη. Οι αθλητές θα διασχίσουν τον κάμπο της Θεσσαλίας και το σενάριο ενός θεαματικού μαζικού σπριντ για τον τερματισμό εντός της πόλης της Λάρισας είναι το επικρατέστερο.
Σημειώνεται ότι ο αγώνας από την Καρδίτσα θα ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί. Υπό καλές καιρικές συνθήκες, οι αθλητές υπολογίζεται ότι φτάσουν στα όρια του Δήμου Λαρισαίων (Γιάννουλη) περίπου στις 3 το μεσημέρι, για να διανύσουν στη συνέχεια 34,5 χλμ. στην πόλη της Λάρισας. Ο τερματισμός στο μνημείο του Ιπποκράτη αναμένεται μία ώρα αργότερα, δηλαδή περίπου στις 4.
Οι ποδηλάτες θα προσεγγίσουν την πόλη της Λάρισας από την περιοχή του Τυρνάβου. Θα περάσουν τη Γιάννουλη, το μνημείο του Ιπποκράτη και τη γέφυρα Αλκαζάρ. Μέσω της οδού Κενταύρων θα κατευθυνθούν στο κέντρο. Στην πλατεία Εβραίων θα στρίψουν στην οδό Κύπρου. Οι ποδηλάτες θα περάσουν από την Κεντρική πλατεία και θα στρίψουν στην οδό Αμαλίας στην πλατεία Λαού και από εκεί μέσω 31ης Αυγούστου - Αεροδρομίου θα βγουν στον κυκλικό της Νέας Σμύρνης, στη Σ. Καράγιωργα και στη συνέχεια στη λεωφόρο Καραμανλή, την οποία θα διασχίσουν στο σύνολό της μέχρι το ΙΑΣΩ. Εκεί το πελοτόν θα βγει εκτός Λεωφόρου, θα κατευθυνθεί στη Νίκαια και από εκεί θα αρχίσει η επιστροφή προς τη Λάρισα και τον τερματισμό. Οι ποδηλάτες θα χρησιμοποιήσουν τον περιφερειακό δακτύλιο. Από το Praktiker, θα κινηθούν στην περιφερειακή Τρικάλων και θα συνεχίσουν στον εξωτερικό δακτύλιο της πόλης (κόμβος με Τρικάλων, κόμβος ΔΕΥΑΛ, κόμβος Αλκαζάρ), στροφή δεξιά στη Γρ. Λαμπράκη και τερματισμός στο μνημείο του Ιπποκράτη.
Αναλυτικά και η διαδρομή του αγώνα εντός ορίων Δήμου Λαρισαίων έχει ως εξής:
*Ε.Ο. Κοζάνης - Λάρισας
*Γιάννουλη
*Γρηγορίου Λαμπράκη
*Γέφυρα Αλκαζάρ
*Κενταύρων
*Κύπρου - Κεντρική πλατεία
*Αμαλίας
*31ης Αυγούστου
*Αεροδρομίου
*Κυκλικός κόμβος Ν. Σμύρνης
*Σανδράκη
*Λεωφόρος Κ. Καραμανλή
*Κόμβος IKEA
*Οδυσσέα Ελύτη
*Νίκαια (Δήμος Κιλελέρ)
*Ε.Ο. Λάρισας - Φαρσάλων
*Περιφερειακή Τρικάλων
*Κόμβος LIDL
*Κόμβος ΔΕΥΑΛ
*Κόμβος Αλκαζάρ
*Γρηγορίου Λαμπράκη
*Μνημείο Ιπποκράτη - Τερματισμός
ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΚΑΖΑΡ
Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πάρκο Αλκαζάρ από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Οι δράσεις οργανώνονται από την Cycling Greece και τον Δήμο Λαρισαίων.
11:00-18:00: Πίστα mini Baby Snake. Ποδηλατική πίστα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
11:00-18:00: «HERO» for 17 UN Goals. Πίστα δεξιοτεχνίας για παιδιά 6 - 14+. Αφιερωμένη στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Οι μικροί ποδηλάτες καλούνται να περάσουν 17 εμπόδια όσοι και οι στόχοι σε μια πρωτότυπη πίστα δεξιοτεχνίας.
11:00 - 15:00: MTB Junior Sportive Track για νέους 10+. Ποδηλατική πίστα στο Πάρκο Αλκαζάρ.
11:00 - 13:00: Εξωσχολικοί αγώνες eliminator 4X. Αγώνας ταχύτητας με αποκλεισμό (ανάλογες αποστάσεις ανά ηλικία) σε σχολικές μονάδες ανά βαθμίδα εκπαίδευσης από Α’ Δημοτικού έως και Γ’ Γυμνασίου με τον τελικό ανά βαθμίδα την ημέρα του Γύρου.
10:00 - 14:00: «Welcome Tour of Hellas». Διασυλλογικός αγώνας ΜΤΒ Π.Γ.Σ. Λάρισας.
12:00 - 14.00: «Πρώτη φορά ποδηλατώ». Για παιδιά 3+ με ποδήλατο ισορροπίας.
11:00 - 16:00: «Ρομποτικό ποδήλατο σε ανάβαση και κατάβαση». Εκπαιδευτική δράση Eduact.
11:00 - 18:00: «Πολύχρωμα ποδήλατα». Καλλιτεχνική δράση ομαδικής ζωγραφικής.
11:00 - 18:00: «Ποδηλατικό φιδάκι». Επιδαπέδιο παιχνίδι στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
11:30 και 13:00: «Πράσινο ποδήλατο...φύτεψε και εσύ». Περιβαλλοντική δράση στον Βοτανικό κήπο.
12:00 - 13:00: «Παρέα και εγώ». Αισθητικοκινητικό παιχνίδι με Ειδικά Σχολεία φορείς και συλλόγους ΑμεΑ.
12:00 - 14:00: «Πάρε τη σκυτάλη». Παιχνίδια σκυταλοδρομίας με Καθηγητές Φυσικής Αγωγής.
12:00 και 14:00: «Μαθαίνω για τις Πρώτες βοήθειες». Παρουσίαση από τη Safe in Sports.
13:00 - 14:00: «Δίνω ζωή στο αύριο». Περιβαλλοντική δράση στον Βοτανικό κήπο με Ειδικά Σχολεία φορείς και συλλόγους ΑμεΑ.
13:00 και 14:30: «Ποδηλατώ με ασφάλεια στη Λάρισα». Εκπαιδευτική παρουσίαση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
13:00 - 16:00: «Εύθυμοι ποδηλάτες». Θεατρικό παιχνίδι με κλόουν.
13:00: «Bike art» project Graffiti. Live Graffiti στο πάρκο Αλκαζάρ.
14:00: «Το ποδήλατο που ονειρεύομαι». Έκθεση παιδικής ζωγραφικής και κλήρωση ποδηλάτων.
14:00 - 15:.00: «Έλα στη μεγάλη μας ποδηλατοπαρέα». Αθλητική δράση στο Στάδιο Αλκαζάρ του Ε.Α.Κ. Λάρισας.
11:.00 - 18:00: «Σαν τον παλιό καλό καιρό». Πικ νικ area.
14:00: «Μπες στο Tempo». Μουσική δρώμενο με το Σύνολο Κρουστών Μουσικού Γυμνασίου Λάρισας.
16:30: Φιλαρμονική Δήμου Λαρισαίων. Μουσική επένδυση τελετής απονομών.
11:00 - 18:00: «Γνωρίζω την Ηλεκτροκίνηση» by Kotsovolos. Έκθεση ηλεκτρικών ποδηλάτων.
11:00 - 18:00: «Πίσω στον Γύρο Ελλάδας «.Ιστορική έκθεση φωτογραφίας.
11:00 - 18:00: «BIKE EXPO». Έκθεση ποδηλατικών προϊόντων.
11:00 - 18:00: «Γνωρίζω τους Συλλόγους του Δήμου μας». Περίπτερα Συλλόγων.
11:00 - 18:00: «Γνωρίζω τους Υποστηρικτές». Περίπτερα χορηγών.
11:00 - 18:00: «Beat και Bike». Music Town by Betsson.
18:00: «Clean Beauty». Παρακολουθώ το πλύσιμο των Υπερποδηλάτων.

Λευτέρης Αυγενάκης σε Απ. Καλογιάννη:

Αναδεικνύετε τη Λάρισα σε επίκεντρο της διοργάνωσης

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», χθες το μεσημέρι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Λαρισαίων, τον οποίο συνεχάρη για όσα κάνει με στόχο την πετυχημένη διεξαγωγή του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας και του είπε χαρακτηριστικά: «Αναδεικνύετε τη Λάρισα σε επίκεντρο της διοργάνωσης. Πραγματικά χαίρομαι που συνεργαζόμαστε και πιστεύω ότι η Λάρισα είναι έτοιμη να αναλάβει και άλλες μεγάλες διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις που θα δώσουν στην πόλη αθλητική ταυτότητα».
Η συνομιλία κράτησε περίπου ένα τέταρτο της ώρας, με τον Λευτέρη Αυγενάκη να προτείνει στον δήμαρχο Λαρισαίων να συνεργαστούν και σε άλλα αθλητικά θέματα, ενώ μίλησαν και για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων-νεανίδων υδατοσφαίρισης που θα γίνει σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αφού βρίσκεται σε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό. Είπε μάλιστα ότι διάβασε τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου στην «Ελευθερία» και τον χαροποίησε ιδιαίτερα που μιλούσε για την πετυχημένη διεξαγωγή των φάιναλ φορ του Κυπέλλου πόλο.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΕΛΛΑΣ
Πηγή: Ελευθερία