Βαθμολογία

Γουργουλιάνης: Πρέπει να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Την εικόνα της ενδημικότητας παρουσιάζει ο κορωνοϊός την τελευταία χρονική περίοδο, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, ο οποίος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ τόνισε ότι πλέον τα καθημερινά κρούσματα δεν αποδεικνύουν την εικόνα του ιού, εφόσον τα περισσότερα νοσούν ήπια. Αυτό στο οποίο θα πρέπει να δοθεί σημασία, όπως σημείωσε, είναι η πίεση στο σύστημα υγείας, με τα συνεχόμενα test στα φαρμακεία, αλλά και το πιστοποιητικό εμβολιασμού να μην έχουν πια την χρησιμότητα που είχαν.

Ο κ. Γουργουλιάνης μιλώντας για την παρούσα εικόνα του ιού τόνισε ότι τα κρούσματα και οι μολύνσεις είναι προϊόν τεχνολογίας και πλέον δεν χρειάζεται να δίνουμε ιδιαίτερη βάση, με τον δείκτης τη πανδημίας να είναι οι διασωληνωμένοι, οι νοσηλευόμενοι και οι θάνατοι συνανθρώπων μας. «Η πανδημία έχει εξελιχθεί σε μια νόσο των νέων ανεμβολίαστων και σε μια νόσο των υπερηλίκων, είτε εμβολιασμένων είτε ανεμβολίαστων. Η μέση ηλικία νοσηλευόμενων αυτή τη στιγμή είναι περίπου 80 ετών», εξηγεί ο ίδιος και συμπληρώνει ότι «δεν πρέπει να αποφασίζουμε για την πανδημία από τα τεστ αλλά από την πίεση του συστήματος υγείας».

Σχετικά με τις αλλαγές που διαγράφηκαν στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον, ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι άλλαξαν πολλά γονίδια στον ιό και πλέον τον καθιστούν ως νόσο του άνω αναπνευστικού, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. «Ο ιός κατοικεί στη μύτη και μολύνει τη γύρω περιοχή. Επίσης, προσβάλει πιο δύσκολα τα πνευμόνια, επομένως καλώς πράττουν τα εκάστοτε νοσοκομεία και αφήνουν τους ασθενείς να το περάσουν στο σπίτι τους», εξηγεί ο ίδιος.

Σχετικά με τις περιπτώσεις των ανθρώπων που νοσούν περισσότερες από μια φορές από τον κορωνοϊό ο καθηγητής δήλωσε ότι είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και πως μπορεί πολύ εύκολα να γίνει από τη στιγμή που ο ασθενής έχει ήπια συμπτωματολογία. «Η ήπια νόσος αφήνει ανοσία για μικρότερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν εκ νέου από τον ιό για δεύτερη ή και τρίτη φορά. Η νόσος είναι ήπια αυτή την περίοδο. Εάν δεν υπήρχαν τα υπεράριθμα τεστ θα καταγραφόντουσαν ως κοινά κρυολογήματα», καθησυχάζει ο ίδιος.

Η εικόνα της πανδημίας

Η υπάρχουσα κατάσταση του ιού παρουσιάζει εικόνα ενδημικότητας, σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, ο οποίος τόνισε ότι προφανώς θα συνεχίσει να υπάρχει και το επόμενο διάστημα, όπως και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς όμως αυτό να πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς θα λειτουργεί όπως ένα απλό κρυολόγημα, το οποίο σε ευπαθείς ομάδες θα γίνεται ακόμα πιο έντονο.

Στην ερώτηση ένα θα συνεχιστεί όλο αυτή η κατάσταση με τα κρούσματα η απάντησή μου είναι ναι, όπως γινόταν και παλιότερα κάθε φθινόπωρο και χειμώνα που η πνευμονολογική κλινική γέμιζε από ανθρώπους που είχαν κάποιο άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας», εξηγεί. Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά με τα μέχρι τώρα δεδομένα ότι δεν θα ξαναζήσουμε την εικόνα της πανδημίας που βιώσαμε τον Νοέμβριο του ’20 με τις δύσκολες νοσηλείες νέων ανθρώπων, σε μια περίοδο που δεν είχαν παραχθεί τα εμβόλια.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η διαδικασία του testing ήταν πολύ χρήσιμη όσο μπορούσε να διεξάγεται διαδικασία ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και όχι στη δεδομένη περίοδο, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων, τα οποία ως επί το πλείστον νοσούν ήπια. «Οι ατέλειωτες σειρές που βλέπουμε έξω από τα φαρμακεία και στα διάφορα κέντρα πρέπει να σταματήσει. Μόνο ανησυχία προκαλεί».

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι και το πιστοποιητικό εμβολιασμού πλέον πρέπει να καταργηθεί, εφόσον, όπως σημείωσε, δεν έχει καμία χρησιμότητα σε αυτή τη χρονική περίοδο.

magnesianews.gr