Βαθμολογία

Γουργουλιάνης: «Βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφέρει ότι ο ιός έχει γίνει ηπιότερος και πιο μεταδοτικός, ωστόσο ο γενικός πληθυσμός στο 90% είναι προστατευμένος

«Βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας», τονίζει με δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Παρά τον υψηλό αριθμό μολύνσεων στην κοινότητα, ο κ. Γουργουλιάνης τονίζει ότι ο ιός έχει αλλάξει και έχει γίνει ηπιότερος και πως ο γενικός πληθυσμός είναι προστατευμένος σε ποσοστό πάνω από 90%.

«Θα πρέπει να αποσυνδέσουμε τις μολύνσεις, το ιικό φορτίο, από την πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία. Αυτό που ζούμε σήμερα, είναι ότι υπάρχει αποσυμφόρηση σιγά – σιγά στα νοσοκομεία. Εχουμε λιγότερες εισαγωγές, λιγότερους νοσηλευόμενους, λιγότερους διασωληνωμένους, λιγότερους θανάτους», επισημαίνει ο κ. Γουργουλιάνης.

Οπως τονίζει, ο ιός έχει αλλάξει και είναι πλέον ηπιότερος. «Γενικά έχουμε μία μετάλλαξη η οποία προκαλεί νόσο του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερες πνευμονίες. Αυτό το βλέπουμε από το τέλος του 2021 και μετά. Ο ιός έγινε πιο μεταδοτικός, όμως επειδή είναι πιο ήπιος έχουμε λιγότερες εισαγωγές και διασωληνώσεις», εξηγεί.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι ο ιός ακολουθεί πορεία που σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας. «Το βλέπουμε να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά λιγότεροι θάνατοι», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι ο γενικός πληθυσμός είναι πλέον προστατευμένος.

«Στο τελευταίο κύμα του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου μπορεί να μολύνθηκε ακόμη και ο μισός πληθυσμός. Οι εμβολιασμοί αγγίζουν το 80% και μαζί με τη νόσηση, ο πληθυσμός είναι προστατευμένος σε ποσοστό 90%», εκτιμά.

«Αυτή την περίοδο έχουμε ένα κύμα μολύνσεων, με ηπιότερο ιό, χωρίς πνευμονίες, τον γενικό πληθυσμό προστατευμένο και τα νοσοκομεία να αδειάζουν», καταλήγει ο κ. Γουργουλιάνης, στέλνοντας αισιόδοξο μήνυμα ότι το Πάσχα και το καλοκαίρι, η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη.

Εφημερίδα Ταχυδρόμος