Εν μέσω βομβαρδισμών από τα ρωσικά στρατεύματα θα συνεχιστούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, σε μία προσπάθεια να μπουν τα θεμέλια για μία καταρχήν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Στις τρεις πρώτες συναντήσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών δεν είχαν γίνει μεγάλα και ουσιαστικά βήματα προσέγγισης, ωστόσο όσο περνάει ο καιρός και η ουκρανική αντίσταση συνεχίζεται, φαίνεται πως αρχίζουν να αναπτερώνονται οι ελπίδες για ένα θετικό νέο.
Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι
Την ίδια στιγμή, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε για μία ακόμη φορά ένα δραματικό μήνυμα για τις συνέπειες του πολέμου ενώ αξίωσε εκ νέου από το ΝΑΤΟ να προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.
«Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Οι δηλώσεις Ζελένσκι ήρθαν μία ημέρα μετά τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σε ουκρανική βάση εκπαίδευσης περίπου είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, κράτος-μέλος του NATO και της ΕΕ, κοντά στην ουκρανική πόλη Λβιβ (δυτικά).
Σύμφωνα με το Κίεβο, ο ρωσικός βομβαρδισμός είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 134.
«Τριάντα πύραυλοι μόνο στην περιοχή της Λβιβ», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Δεν συμβαίνει τίποτα εκεί που να μπορεί να απειλήσει το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα του NATO».
Τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων και στο βάθος συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι;
Τη Δευτέρα, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα λάβει χώρα ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή αλλά θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Ο Πεσκόφ προέβη στις δηλώσεις αυτές αφότου ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρέστοβιτς υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές πραγματοποιούν συνομιλίες σήμερα, εστιάζοντας κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη.
Ο Αρέστοβιτς δήλωσε, επίσης, ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει αρκετά στρατεύματα στη Μαριούπολη ώστε να μην καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.
Σημειώνεται πως ο νέος γύρος συνομιλιών θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αν και κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, αντίστοιχα, δεν επετεύχθη κάποια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, τα τελευταία 24ωρα οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για μικρή πρόοδο στις συνομιλίες των δύο πλευρών.
Οι πιο αισιόδοξοι μάλιστα, υποστηρίζουν πως αν ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων αποδώσει καρπούς, τότε δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος για μία πιθανή συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, μία εξέλιξη που δεν αποκλείει καμία από τις δύο πλευρές.
«Υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια στις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως μου έχουν μεταφέρει οι ρώσοι διαπραγματευτές» ισχυρίστηκε την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Πεσκόφ, σύμφωνα με τις οποίες  το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων, αλλά θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη για να παράγει αποτελέσματα.
«Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Θεωρητικά, είναι πράγματι πιθανό» είπε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν ότι μια συνάντηση μεταξύ Ρώσου και Ουκρανού προέδρου μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα.
Η θέση του Ζελένσκι
Εκ νέου έκκληση για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο ουκρανός πρόεδρος ελπίζει το Ισραήλ να βοηθήσει έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ιερουσαλήμ, χάρη στη «σημαντική θετική επιρροή» του ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ στη ρωσική ηγεσία.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ζελένσκι είπε ότι τα κλιμάκια διαπραγμάτευσης των δύο χωρών συζητούν «συμπαγείς» προτάσεις και δεν «ανταλλάσσουν τελεσίγραφα».

in.gr