Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας βλέπει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του ενώ είχε συνάντηση με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις.

«Υπάρχουν ορισμένες θετικές αλλαγές, όπως μου λένε οι διαπραγματευτές από την πλευρά μας», είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται «σε καθημερινή βάση».

Το Κρεμλίνο λέει ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα τερματιστεί όταν η Δύση θα πάρει στα σοβαρά τη Ρωσία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα τερματιστεί όταν η Δύση αναλάβει δράση επί των ανησυχιών που έχει επανειλημμένως εκφράσει η Ρωσία σχετικά με τους θανάτους αμάχων στην ανατολική Ουκρανία και την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους πώς θα μπορούσε να τερματιστεί η κρίση, περιέγραψε την θέση της Ρωσίας και είπε ότι θεωρεί πως η Ουκρανία συζητά τα αιτήματα της Μόσχας με τις ΗΠΑ και με άλλους συμμάχους της.

«Η Ρωσία διατύπωσε σαφή αιτήματα στην Ουκρανία για την επίλυση αυτών των ερωτημάτων. Από ό,τι αντιλαμβανόμαστε, αυτά τα αιτήματα συζητιώνται από τους Ουκρανούς με τους συμβούλους τους, κυρίως τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ», είπε ο Πεσκόφ. «Ας ελπίσουμε. Αυτό πρέπει να γίνει. Επειτα όλα θα τελειώσουν».

«Κατά την τελευταία οκταετία έχουμε επανειλημμένως επιχειρήσει να ζητήσουμε από τους δυτικούς συναδέλφους μας να ασκήσουν πίεση στο Κίεβο -και να αναγκάσουν το Κίεβο- να σταματήσει να σκοτώνει τον λαό του στο Ντονμπάς και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ», είπε ο Πεσκόφ.

«Επίσης, τις τελευταίες πολλές δεκαετίες η χώρα μας έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι αισθάνεται πως κινδυνεύει μετά την μετακίνηση προς την κατεύθυνσή μας των στρατιωτικών σας υποδομών. Δεν μας αρέσει και αισθανόμαστε ότι κινδυνεύουμε και δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αυτό: γιατί τότε το κάνετε; Δεν δόθηκαν απαντήσεις. Πρέπει να βρούμε μια λύση για αυτά τα δύο ερωτήματα. Η Ρωσία διατύπωσε ξεκάθαρα αιτήματα στην Ουκρανία για την επίλυση αυτών των ζητημάτων», κατέληξε ο Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

«Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά εκ των προτέρων, οι αντιπροσωπείες και οι υπουργοί πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι αρχηγοί κρατών συναντώνται για χάρη της κατάληξης και όχι για χάρη της συζήτησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το γραφείο του APA (Azeri-Press Agency) στη Μόσχα.

Αναφερόμενος στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος είπε πως οι Ρώσοι που λένε ότι ντρέπονται για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της χώρας στην Ουκρανία δεν είναι πραγματικοί Ρώσοι.

«Ένας πραγματικός Ρώσος δεν ντρέπεται ποτέ να είναι Ρώσος», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για ένα σύνθημα «ντρέπεται να είμαι Ρώσος» που κάποιοι είχαν επαναλάβει τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας. «Αν κάποιος λέει τέτοια πράγματα, τότε απλώς δεν είναι Ρώσος», είπε ο Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ είπε ότι τα αντιρωσικά αισθήματα αυξάνονται επικίνδυνα στη Δύση και είπε ότι ελπίζει οι δυτικοί ηγέτες να σταματήσουν να υποκινούν μια τέτοια ρωσοφοβία.

ethnos.gr