Περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν φτάσει στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στην πλειονότητά τους γυναίκες με παιδιά. Οι Αρχές εκτιμούν ότι περίπου 700 άτομα από την Ουκρανία κατά μέσον όρο εισέρχονται καθημερινά στη χώρα, κυρίως μέσω του συνοριακού φυλακίου στον Προμαχώνα. Οι πρόσφυγες φτάνουν κυρίως με πούλμαν αλλά και με ιδιωτικά αυτοκίνητα στον Προμαχώνα, περνούν τα σύνορα πεζή προκειμένου να καταγραφούν και στη συνέχεια επιβιβάζονται και πάλι στα οχήματά τους, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Πάντως έως και χθες, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που ζήτησαν τη συνδρομή των κρατικών υπηρεσιών για τη διαμονή τους.
Συγκεκριμένα, δέκα άτομα φιλοξενήθηκαν στη δομή της Σιντικής για λίγες ώρες προκειμένου να ξεκουραστούν και στη συνέχεια αναχώρησαν. Παράλληλα, δύο οικογένειες φιλοξενούνται στη δομή των Σερρών. Οι περισσότεροι από όσους φτάνουν προς το παρόν στη χώρα μάλλον φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων τους, «ωστόσο πιθανότατα σύντομα οι αφίξεις μπορεί να αυξηθούν και θα χρειαστεί να φιλοξενηθούν αρκετοί», εκτιμάει το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης. Στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της Ε.Ε., την περασμένη Παρασκευή, τα κράτη-μέλη οφείλουν να παρέχουν εκτός από προστασία, δωρεάν στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δικαίωμα στην εργασία.
Μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης έχει εκδώσει σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι αφιχθέντες από την Ουκρανία εξισώνονται ως προς τα δικαιώματα με τους αιτούντες άσυλο.
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ
Πηγές του υπουργείου ανέφεραν στην «Κ» ότι περίπου 30% των ατόμων που φτάνουν στα σύνορα δεν έχουν διαβατήρια με βιομετρικά στοιχεία, καθώς πρόκειται για μικρά παιδιά ή γυναίκες που δεν είχε χρειαστεί να ταξιδέψουν στο παρελθόν. Σε συνεργασία με το προξενείο της Ουκρανίας και την αστυνομία, η διαδικασία έκδοσης εγγράφων γίνεται άμεσα, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ώστε να μπορούν να εισέλθουν στη χώρα. Ταυτόχρονα στα σύνορα έχει μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ σύντομα αναμένεται οι άνθρωποι που φτάνουν να ενημερωθούν και να ενταχθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό.
Χθες η Airbnb.org και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την παροχή δωρεάν, βραχυπρόθεσμης στέγασης στην Πολωνία, στη Μολδαβία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες προκειμένου να βρουν ασφάλεια.
Την περασμένη εβδομάδα, η Airbnb.org δεσμεύτηκε να προσφέρει δωρεάν, προσωρινή στέγαση σε έως και 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Ταυτόχρονα μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 15.000 οικοδεσπότες καταλυμάτων έχουν εγγραφεί μέσω της Airbnb.org για να προσφέρουν τα σπίτια τους δωρεάν ή με έκπτωση σε όλο τον κόσμο.
Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την Ουκρανία και χρειάζονται προσωρινή στέγαση μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΔΟΜ στο email: ~prykhystok@iom.int. Οποιος ενδιαφέρεται να υποστηρίξει αυτή την πρωτοβουλία μπορεί να επισκεφθεί το airbnb.org/help-ukraine για να συμμετάσχει, προσφέροντας δωρεάν διαμονή ή μειωμένες τιμές.

Tάνια Γεωργιοπούλου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)